Vodena avantura...

Sjajni uslovi za rafting i splavarenje, jedinstven doživljaj sa povišenom dozom adrenalina koji uzburkava krv, nalaze se na Limu, Drini, Uvcu. Splavariti ili se spuštati gumenim čamcima niz bistre brzake planinskih reka kakve su u Regiji Zapadna Srbija Drina, Lim, Uvac, ali i manji tokovi kao što su Skrapež, Rzav i Đetinja, pravi je izazov za modernog nomada željnog uzbuđenja i avantura.

rafting na limu

Kao što kažu iskusni rafteri, Rzav je reka teška za rafting kao Tara, a pitoma kao Drina. Nekoliko teških brzaka, na stazi dugoj 25 km, Rzav već treću godinu za redom privlači raftere iz čitave Srbije. Druženje i čuvanje ove reke je osnovno obeležje raftinga Rzavom, zbog čega se svake godine sve veći broj učesnika javlja da iskusi doživljaj koji donosi skrivana tajna i netaknuta voda koju čuva Rzav.

Čas plaha, čas mirna, za trenutak divlja i moćna, a potom varljivo pitoma i krotka. Reka Drina…

Splavarenje na Drini, sa tradicijom dužom od 80 godina, preraslo je u nadaleko poznatu turističko – rekreativnu manifestaciju Drinska regata. Održava se svake godine u julu mesecu na potezu Perućac – Rogačica, deonici dugoj 25 km.

U letnjim mesecima organizuje se i ,,Spust niz Drinu,, – plovidba drinskom stazom svim vrstama čamaca od Perućca do Bajine Bašte i Ljubovije.

Usečena u brdsko-planinski reljef Zapadne Srbije, bistra planinska reka Lim jedna je od najlepših. Prati je atmosfera divlje romantike, visokih litica, klisura i kanjona, vodopada, izvora i vrela… Sezona splavarenja na Limu počinje u maju jer je voda na Limu tada najviša i najuzbudljivija za vožnju. Splavari se od izvora Lima iz Plavskog jezera do ušća reke Mileševke u Lim, na deonici dugoj 130 kilometara. Na reci Lim se okupljaju splavari iz cele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, željni adrenalina, druženja i dobre zabave, a njih je iz godine u godinu sve više.

Između severnih padina Zlatara i južnih obronaka zlatiborskog masiva teče smaragdnozelena reka Uvac. Kao rukom iscrtani uklješteni meandri deo su božanstvene lepote kanjona reke Uvac, lepote u čiju istinitost se morate svojim očima uveriti. Regata kanjonom reke Uvac polazi od Uvačkog jezera, obilazi staništa beloglavog supa, Ledenu pećinu i zidine Jerininog grada.