Korak po korak...

Rekreativno planinarenje na području Regije primamljiva je relaksacija za ljude koji vole izazove. „Peške se bolje razgleda“, rekao je jednom prilikom poznati slikar Paul Kle. Planinarenje je više od toga – intenzivni doživljaj prirode kroz njene mirise i predele.

Regiju Zapadna Srbija upoznaćete i doživeti na obeleženim planinarskim stazama Tare, Zlatibora, Golije, Jelove Gore kraj Užica, u okolini Zlatara… Poseban izazov je Kamena Gora kod Prijepolja. U prijepoljskom kraju planinarenje ima značajnu tradiciju i tu se nalazi blizu 100km markiranih staza.

golija pesacenje

Ako krenete od istoka prema zapadu Regije, posetite Arilje. Obeleženim pešačkim stazama uputite se ka selima Dobrače i Brekovo i posetite Vodenu pećinu, koja je sama po sebi atrakcija, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi i crkva Sv. Nikole iz 13. veka. Ili se odlučite za vožnju bicikla po relax zoni, koja vodi uzvodno uz reku Rzav, pored uređenih plaža (bar, tereni za odbojku, badminton, dečije igralište…), a onda se može nastaviti ka vidikovcu Klokoč i pešačko-biciklističkoj stazi, odakle se panorama pruža na Arilja, ali doseže i do okolnih mesta i planina.

U blistavoj požeškoj kotlini, za ljubitelje rekreativnog pešačenja na raspolaganju je staza Roška Ploča – drežnička Gradina koja vas vodi do lokalnih atrakcija: Roška banja i Viseći most na Rzavu. Za iskusnije planinare tu je ranč „Orlovo gnezdo“.

Malo je onih koji nisu čuli za lepote planinske boginje Tare, čiji su nestvarno lepi predeli čitavu planinu učinili pravim rajem za pešačenje i planinarenje. Na bezbrojnim pešačkim stazama, različitog stepena težine i izazova za savlađivanje, pratiće vas mirisi najrazličitijeg šumskog bilja, retkih endemskih vrsta, uključujući i Pančićevu omoriku. A na cilju, vidikovci na koje se morate popeti!

Za one koji vole više izazova i nešto surovije okruženje, tu je Golija, rezervat biosfere i jedino prirodno dobro u Srbiji na UNESCO listi. Ko nema hrabrosti za Goliju, neka krene na Mucinu vodu, Gliječu, Ravanu, Palibrčki grob, Šljivičko brdo… U opštini Kosjerić vredi posetiti Taorska vrela, Divčibare, pećine, vodopad u Skakavcima… U prijepoljskom kraju izazov predstavljaju slapovi Sopotnice, vazdušna banja Kamena Gora, Jadovik, kanjon reke Mileševke

golija

Nova Varoš poziva vas na uživanje u prirodnim lepotama i retkostima Uvca i Zlatara, jer planinarenje pored kanjona reke Uvac i predelima Zlatara, provereno jeste pravo zadovoljstvo. Staza u dužini od 7 km povezuje dva prelepa jezera – Zlatarsko i Radoinjsko. Polazna tačka je kod Kokinog Broda, gde se u blizini nalazi vizitorski centar, a završna, na plaži u Radoinji. Većim delom staza prolazi kroz predele Specijalnog rezervata Uvac, a kako se u blizini nalazi etno selo Vraneša, pešačenje se može kombinovati sa obilaskom ovog sela, odlaskom do vidikovca, kao i posetom vizitorskom centru.

Posle predaha u Užicu čekaju vas Jelova gora, Kadinjača, Zlakusa, Bela Zemlja. Ako se usudite da pešačite do Zlatibora, odmorite se kod spomenika na Šumatnom brdu, pogledajte Ribničko jezero, spomenik prirode Stopića pećinu.