Kosjerić je tradicionalno turistički orijentisana opština. Istorijska baština, živopisni pejzaži, prijatna klima i gostoprimstvo meštana, uz udoban smeštaj i bogatu ponudu sadržaja, godinama privlače posetioce iz svih krajeva Srbije i Crne Gore, pa i šire.

Srdačni i gostoljubivi domaćini sela oko Kosjerića pre više od dve decenije počeli su da primaju goste u svoje domove. I leti i zimi, raznih profesija, različite starosne strukture, različitih platežnih mogućnosti, gosti se selu stalno vraćaju. Zašto? Zato što je sve snažnija potreba za boravkom u očuvanoj prirodnoj sredini, koja stvara osećaj opuštenosti, smirenosti, relaksacije, slobode, što je u suprotnosti sa načinom života u urbanoj sredini.

Za mnoge je to beg od stvarnosti urbane dzungle, usporavanje ritma života, osveženje i “punjenje baterija“. Ali i više od toga. Neposrednim kontaktom i druženjem, učešćem u svakodnevnom životu meštana, razbijaju se klasični okviri turizma, stvara se neposredna i prisna atmosfera ( za razliku od hotelske), gost se oseća “kao kod svoje kuće“, stvaraju se prijateljstva. Za gosta to znači povratak prirodi i zdravim korenima, za domaćina širenje vidika kroz prožimanje tradicionalnog i modernog. To je oživljavanje sela, to je sveukupni razvoj.

Mionica (kosjerićka)

Boravak u selu Mionica, na 620m nadmorske visine, bogatom potocima i izvorima bistre, hladne vode, obnavlj aenergiju i krepi snagu. Selo ima 150 stanovnika, udaljeno jeod Kosjerića 9km. Teren je brežuljkastog tipa, obrastao pašnjacima, borovom i brezovom šumom, idealan za šetnju i planinarenje.

Postoje obeležene pešačke staze. Za nepun sat laganog hoda kroz netaknutu prirodu može se stići do Divčibara odakle se pruža veličanstven pogled na okolinu. Ispod Subjela izvire reka Popovica bogata ribom, uglavnom klenom i krkušom. Moguće je kupanje u reci. Ljubitelji lekovitog bilja i jestivih pečuraka mogu uz pomoć ljubaznih domaćina da ih sakupljaju i od nekih spreme ukusna jela.

Seoskim turizmom se bave tri domaćinstva.

Skakavci

Selo neobičnog imena „ugnezdilo“ se među proplancima obraslim borovim i bukovim šumama, na južnoj strani Maljena, a u podnožju Divčibara. Ime je dobilo po vodopadima koji „skakuću“. Nalazi se na nadmorskoj visini od 600m, udaljeno od Kosjerića 11km i broji 250 stanovnika.

U centru sela, na Breziku, izgrađen je Turistički info centar gde se mogu dobiti sve potrebne informacije: o selu, o domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom, o izletištu Kotlina –  sa vodopadom visokim 15 m, o bušotini gde je temperatura vode 40°C.

Pružanjem usluga u seoskom turizmu bave se tri domaćinstava.

Stojići

Selo pripada mesnoj zajednici Donja Ražana, ima 105 stanovnika. Udaljeno je 6 km od Kosjerića a nadmorska visina je 550 m. Ovaj brdski predeo obrastao četinarskom i listopadnom šumom sa velikim pašnjacima i rečicom, pogodanje za šetnju, pecanje i druge vrste aktivnog odmora.

Lepog položaja, pod planinom Bukovi i nadomak turističkog centra Divčibare, prednost je blizina magistralnog puta M21. Pruga Beograd – Bar prolazi kroz Stojiće, a sama železnička stanica (Ražana,s viputnički vozovi staju) je u neposrednoj blizini domaćinstva koje se bavi seoskim turizmom.

Mušići

Od ušća rečice Gradnje u Skrapež pa sve do Maljena i Subjela smešteno je selo Mušići, na nadmorskoj visini od 700m i udaljeno od Kosjerića 14km. Ima 320 stanovnika .Teren je brdsko-planinski, a opet sa dosta ravnice, što čini pejzaž veoma raznolikim i predstavlja izvanredne mogućnosti za šetnju i bavljenje različitim vrstama aktivnog odmora.

Seoskim turizmom bavi se jedno domaćinstvo.

Seča Reka

Selo koje je dobilo ime po rečicama koje se „seku“ nalazi se na nadmorskoj visini 480–650m, broji 760 stanovnika, udaljeno je od varošice 7km.

Odlikuje se živopisnim pejzažima i mnogobrojnim stazama za šetnju. To je voćarski kraj poznat po zasadima šljiva i malina. U selu se nalazi najpoznatiji spomenik ovog kraja, Crkva brvnara, sagrađena u 15. veku a obnovljena 1812. godine. U porti crkve su smešteni spomenici krajputaši (spomenici palim borcima u Prvom i Drugom balkanskom i Prvom svetskom ratu) koji opominju i ne dozvoljavaju da se prošlost zaboravi.

Seča Reka začetnik je razvoja seoskog turizma u Srbiji, nekadašnji dobitnik „Turističkog pupoljka“ (1985. godine), a od tadašnjih 20 domaćinstava koja su se bavila seoskim turizmom danas je zastupljeno samo jedno.

Donji Taor

Selo na obroncima planine Povlen, na 1000m nadmorske visine, od Kosjerića je udaljeno 20km. Tipično planinsko selo, idealno je mesto za one koji beže od gradske vreve i nepodnošljivog tempa života.

U selu se nalazi izvorište reke Skrapež i čuvena Taorska vrela, jedinstvena po svojoj lepoti. Za ljubitelje prirode postoji mogućnost planinarenja i prikupljanja šumskih plodova. Selo delimično administrativno pripada opštini Valjevo, domaćinstvo koja se bave seoskim turizmom sarađuje sa TO Valjevo i TO Kosjerić.