Ivanjica se nalazi u kotlini u podnozju obronaka Golije i Javora na obroncima reke Moravice na 468 mnv. Okružena je šumama i pašnjacima. U njoj se nalazi i jedna od najstarijih hidroelektrana u Srbiji izgrađena 1911. godini.

U ovoj varošici je osnovan i najstarijifudbalski klub Javor. Ovo malo mesto je danas jedno perspektivno turističko mesto, već godinama je proglašeno za vazdušnu banju, a planina Golija na čijim se obroncima nalazi Ivanjica proglašena je za rezervat biosfere.

ivanjica seoski turizam

RADALJEVO

Prostire se sa desne strane reke Moravice i zauzima najudaljeniji severozapadni deo ivanjičkog polja i pobrđa koja se protežu od Lisedo Klisure i Moravice.

MARINA REKA 

Romantika  je i dalje živa u ovom malom živopisnom selu koje je dobilo ime po devici Mari koja je skočila u reku jer nije htela da se uda za onoga koga nije volela. Bajkovitost ne dolazi  samo iz stare legenede već je deo svakog  trenutka koje provedete ovde.

RAŠČIĆI

Selo Raščići nalazi se na 700 m nadmorske visine udaljeno od centra Ivanjice 5 km.U Raščićima se nalazi jedna od najstarijih nalazišta u svetu a to je Hadži Prodanova pećina koja predstavlja kombinaciju važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta.

DAJIĆI – BELE VODE 

Nalaze se 30 km od Ivanjice na planini Goliji na nadmorskoj visini od 1400m. Selo karakteriše guste smrčeve šume prošarane proplancima izpresecane brzim planinskim rečicama, dva jezera (Tičar i na Okruglici), bistri planinski izvori, bujne cvetne livade.

KATIĆI 

Katići su selo koje se nalazi na obroncima planine Mučanj, na nadmorskoj visini od 1000 m i pružaju mogućnost odmora za sve zaljubljenike sela, a i one probirljivije goste. Selo karakterišu brižno uređena dvorišta kao i kuće koje su prekrivenečuvenom maćanskom pločom koja se vadi u obližnjem selu Maće.

Meštani ovog sela su tradicionalno gostoprimljivi. Ovo mesto je podesno za razvoj seoskog turizma, jer su stvoreni uslovi u domaćinstvima za prijem gostiju preko cele godine. Najbolji primer za to je domaćinstvo Obradović.

LISA 

Selo Lisa je udaljeno od Ivanjice 9 km i nalazi se na regionalnom putu Čačak – Ivanjica, preko Guče na nadmorskoj visini od oko 600 m. Selo ima tridesetogodišnju tradiciju bavljenja turizmom.

Zatalasani tereni bogati šumom i pašnjacima, komforan smeštaj, raznovrsna hrana i gostoljubivost meštana čine Lisu vrlo interesantnom za turiste. U blizini sela nalaze se Hadži-Prodanova pećina i jezero u Vučkovici.

KOMADINE 

Na 13-om kilometru od Ivanjice putem za Goliju nalazi se selo Komadine.  Uz jako lepe dodatne sadržaje,divan Golijski vazduh i odličnu Ivanjičku hranu kvalitetan odmor u ovom selu neće izostati.

BUKOVICA-ŠUME

Bukovica je prigradsko naselje udaljeno 3km od Ivanjice u kome se nalazi mesna kancelarija za Šume, nalazi se veći broj preduzeća, ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji.

KUMANICA 

Kumanica (16 km od Ivanjice) je poznato po Rimskom mostu na reci Moravici koja inace izvire kod Kozje stene na planini Golija. U Kumanici postoji crkva posvećena Svetom Iliji. U ovom selu smeštaj je moguć u domaćinstvu porodice Avramović, i Golijskim konacima – apartmanskom naselju porodice Milosavljević.