U lov po lovačke priče!

Izuzetnost i bogatstvo flore i faune na prostoru Regije Zapadna Srbija uslovili su posebne režime zaštite određenih delova Regije, ostavljajući dovoljno prostora ljubiteljima lova. Na raspolaganju je devet organizovanih lovišta u kojima se može loviti divlja svinja, srna, zec, fazan, jarebica, prepelica i predatori.

Više od tri hiljade lovaca organizovano je u lokalna lovačka udruženja koja organizuju različite atraktivne lovne manifestacije. Hajka na vuka, Lov na lisicu i Sabor lovaca na Zlatiboru sadržaji su koji okupe i do dve hiljade učesnika. U zlatiborskom lovištu, površine 59.000 ha, moguće je loviti, osim vuka i lisice, i srneću divljač, divlju svinju i prepelicu.

Po tome su poznate i planine oko Ivanjice, Lisja stena kod Priboja, kao i deo Tare. U Novoj Varoši lovno područje pokriva više od 50 ha. Lovi se u grupama krupna i sitna divljač. U ariljskom kraju najčešće se lovi u selima Visoka, Severovo, Dobrače i na planini Golubac. Ovde možete loviti fazana, zeca, divlju svinju, srnu, lisicu.

Ribolov – uživanje uz čeku!

Bogatstvo bistrih planinskih reka i kristalno čistih jezera čini Regiju Zapadna Srbija ribolovačkim rajem.

ribolov prijepolje

Drina, sa jezerima Perućac i Zaovine, pravi je izazov za ribolovce. Njen vodeni tok bogat je raznovrsnom rečnom ribom među kojom se izdvaja mladica, endemična vrsta za Drinu. Poznata je po najkrupnijim primercima mladice u Evropi koji dostižu i do 30 kg. Pored mladice, tu je i lipljan, šaran, pastrmka, skobalj, klen, štuka, som, itd. Za pasionirane ribolovce tu su i Zlatarska jezera, nemirni bukovi reke Lim u prijepoljskom i pribojskom kraju, kao i Skrapež i Kladoroba u kosjerskom. Jedinstveno mrestilište potočne pastrmke nalazi se u ivanjičkoj opštini, jedino takve vrste u Srbiji.

Priroda je bila blagonaklona prema Požegi kojoj je darivala reke Đetinju, Rzav, Moravicu, Skrapež, Kamenicu, Lužnicu i Zapadnu Moravu. Ceo tok Velikog i Malog Rzava na teritoriji opštine Arilje, sve do brane u Ševelju, je salmonidni deo (zabranjeno je pecati na žive mamce) i može se pecati potočna pastrmka i lipljan. Od brane do ušća reke Rzav u Moravicu mogu se pecati skobalj, klen, mrena, a mogu se naći izuzetno krupni primerci pastrmke i mladice. Donji tok reke je dosta bogatiji ribom, od donjeg, jer ga štite nekoliko neprohodnih kanjona, koji kriju trofeje za nezaborav. Ribolov je ovde strogo kontrolisan, i krivolovci se strogo kažnjavaju.