zdravstveni turizam zlatibor

Zlatibor je planina izuzetne lepote sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000 metara. Klima je umereno kontinentalna i subplaninska. Leta su umereno topla a zime umereno hladne. Odlikuju ga čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak i preko 2000 sunčanih sati godišnje.

Zbog umerene klime i izuzetno prijatnog ambijenta, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje.

Zlatibor danas raspolaže sa kapacitetima, kadrovima i opremom koji ga čine izuzetno pogodnim za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Vodeća ustanova je Specijalna bolnica „Zlatibor“, a i većina hotela pruža razne usluge koje mogu poboljšati opšte zdravstveno stanje svojih gostiju.

Specijalna bolnica za štitastu žlezdu i metabolizam je moderna ustanova koja poseduje neophodnu dijagnostiku jedinstvenu na ovim prostorima. Nuklearna laboratorija sa RIA laboratorijom, omogućava da se dijagnostika patologije štitaste žlezde uradi brzo i efikasno prema savremenim standardima. U okviru Specijalne bolnice Čigota nalazi se i služba nuklearne medicine, kabinet za osteodenzitometriju (određivanje gustine kostiju pomoću DXA aparata), služba za kardio-pulmonalnu dijagnostiku, laboratorija i Kabinet za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

U ovoj ustanovi se mogu obaviti i konsultantski pregledi kod profesora Medicinskog fakulteta iz Beograda: endokrinologa, endokrinih hirurga, fizijatara, gastroenterologa i kardiologa.

Specijalna bolnica „Čigota“ nudi više vrsta zdravstveno-rekreativnih programa: Velnes program i Čigota program. U okviru Velnes programa postoje: menadžer (antistres) program, anticelulit program i program za štitastu žlezdu. Program Čigota je dijetetsko-rekreativni program, koji oslobađa od viška kilograma dobro izbalansiranim planom dijeta i fizičkim aktivnostima.

Mnogi smeštajni objekti na Zlatiboru, hoteli i apartmanski kompleksi, u svom sastavu nude usluge najmodernijih Wellness, Spa i Relaks centara (otvorene i zatvorene bazene, teretane, saune, đakuzi kade, slane sobe, parno kupatilo, tepidarijum, rusko bure i razne vrste masaža, tretmana lica i tela), gde gosti Zlatibora mogu uživati i opustiti se od užurbane svakodnevnice.