selo sirogojno

I zlatiborska sela su živopisna i lepa, što čini da Zlatibor ima izvanredne uslove za razvoj seoskog turizma i to u: Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Šljivovici, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci…

Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su odgovarajuće opremljena za smeštaj i boravak gostiju. Očuvana prirodna sredina, zdrava hrana i čiste vode, način života u kome se čuvaju tradicionalne vrednosti, koje su uglavnom zaboravljene, čine zlatiborska sela autentičnim i privlačnim za goste.

Skoro svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i tako saznati nešto o prošlosti. Privlačne su mistične priče i legende koje se ispredaju u ovom kraju.

Turisti, po želji, mogu učestvovati u poslovima običnog seoskog domaćinstva, uključujući i radove u polju.

Čuvena gostoljubivost zlatiborskih domaćina, koji gosta primaju kao prijatelja, učiniće Vaš boravak posebnim i nezaboravnim.

Ukoliko želite da osetite čari zlatiborskih sela gostima na raspolaganju stoje smeštajni kapaciteti u svim selima ovog kraja.

Gostilje

Gostilje leži na obroncima planine, 24 km od centra na Zlatiboru. U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je živopisno, posebnu atrakciju predstavlja vodopad visok 20 m na reci Vrelo, na kojoj je sačuvana i obnovljena vodenica. U centru sela postoji otvoreno kupalište koje snadbeva izvor Jurevac nedaleko od kupališta, a tokom letnje turističke sezone radi restoran domaće kuhinje.

Rodna kuća Ditrija Tucovića, čelnika i vođe socijalističkog pokreta u Srbiji, nalazi se u Gostilju. Kuća je tipa zlatiborske brvnare i pod zaštitom je države. Svake godine 2. avgusta na dan Sv. proroka Ilije organizuje se tradicionalni narodni vašar, kao i sportsko takmičenje pod nazivom „Ilindanski sportski susreti“.

Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima gosti se mogu smestiti i u konačištu “Gostiljska vrela”.

Rožanstvo

Rožanstvo je udaljeno 15 km od centra Zlatibora, ima oko 450 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom. Poznato je po proizvodnji buradi, kaca i drugih proizvoda od drveta. Kroz selo prolazi reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina. U neposrednoj blizini je i banja Vapa.

Svake godine na Preobraženje 19. avgusta se održava festival izvorne pesme pod nazivom „Bez izvora nema vode, niti pesme bez slobode“. Manifestacija je takmičarskog karaktera u kojoj posetioci, pored ostalog, imaju priliku da čuju izvorno pevanje „iz vika“ iz zlatiborskog kraja.

Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima u selu se nalazi i dečije odmaralište “Bela breza”.

Kriva Reka

Kriva Reka je pitomo zlatiborsko selo 17 km udaljeno od centra Zlatibora. Živo i bogato, sa oko 1350 stanovnika, uređenom školom, terenima za fudbal i košarku, prostire se u širokoj travnatoj udolini sa blagim padinama okolnih brda, prekrivenih voćnjacima, prvenstveno šljivicima. U centru sela je čuveni izvor Kotren čija ledena voda ne presušuje ni u vreme najvećih žega.

Tripkova

Tripkova je udaljena 20 km od Zlatibora i ima oko 350 stanovnika. U selu se nalazi „Tifani“ radionica za obradu stakla u okviru koje se nalazi galerija i prodajni salon. Tokom leta se  organizuje likovna kolonija i radionica za izradu umetničkog stakla. Povoljna klima, prirodne lepote, bistro jezero Vrutci koje je bogato ribom, čine značajne turističke potencijale ovog sela.

seoski-turizam-zlatibor

Mačkat

Mačkat je udaljen 16 km od centra Zlatibora i odavno se u njega svraća i zbog dobre hrane u nadaleko čuvenim kafanama. U selu živi oko 800 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i proizvodnjom suvomesnih proizvoda.

Pršuta ovde proizvedena vrhunskog je kvaliteta i postala je simbol zlatiborskog kraja. Mačkat je nadaleko poznat i po jagnjećem i prasećem pečenju.

Svake zime, u februaru u porti crkve Svetog Ilije Proroka se održava “Pršutijada – Sajam suvomesnatih proizvoda koju poseti desetak hiljada posetilaca.

Rudine

Rudine su udaljene 6 km od Zlatibora prema Sirogojnu, i to je najpristupačnije zlatiborsko selo. Karakteriše ga velika osunčanost i pitomi pejzaži nepreglednih pašnjaka, što izuzetno pogoduje povrtarstvu. Selo je oaza netaknute prirode na čijoj se lepoti odmara pogled.

Sirogojno

Sirogojno je udaljeno 26 km od Zlatibora. Poznato je po muzeju „Staro selo“ i čuvenim pletiljama. Tokom sezone u selu se organizuju likovni, muzički, i književni susreti, izložbe, predavanja i različite letnje škole.

Turisti smeštaj mogu, pored seoskih domaćinstava, iznajmiti u Muzeju Staro selo i odmaralištu “Krčma na bregu”.

Ljubiš

Ljubiš je udaljen 25 km od centra Zlatibora. Odlikuje se bogatstvom i raznovrsnošćui flore, pogotovu lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća. Kroz njega protiče reka Ljubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke. Ovde se nalazi i Ršumska pećina. Ljubiš je rodno mesto našeg poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića.

Posetioci se, osim u seoskim domaćinstvima, mogu smestiti i u konačištu i restoranu nacionalne kuhinje „Logos“.

Dobroselica

Dobroselica je udaljena 15 km od centra Zlatibora. Selo je zbog svojih ambijentalnih vrednosti poslužilo kao sjajno mesto za snimanje filmova tako da je do sada u njemu snimljeno 8 filmova.

U selu se nalazi crkva brvnara posvećena Svetom Iliji Proroku iz 1821. godine, koja je jedna od najlepših te vrste u Srbiji.

Sve veći broj turista privlaći i Prersat u narodu poznatiji kao Točkoviča pećina ili Šupljica. Pećina ima dva otvora jedan naspram drugog, duga je 50, a visoka 15 metara.

seoski-turizam-zlatibor

Jablanica

Jablanica je udaljna 22 km od centra Zlatibora i to je jedno od najprostranijih planinskih sela u Srbiji. U selu živi oko 750 stanovnika. Očaravajuće je lepote, jer se velikim delom prostire u dolini reke Jablanice, a nad selom se nadvija najviši vrh Zlatibora, Tornik, ispod kog izvire ova reka.

Pored prirodne lepote koja ga okružuje sa svih strana, selo je čuveno još i po crkvi brvnari koja potiče još iz 1838. godine i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice. U sklopu crkvenog kompleksa nalaze se sobrašice, male drvene zgradice koje su podizali imućniji domaćini i koje su njima i njihovim gostima služile prilikom održavanja crkvenih sabora.

U selu se svake godine organizuju dve manifestacije: Tradicionalni doček pravoslavne Nove godine i Seoski višeboj. Doček pravoslavne Nove godine se održava u porti crkve 13. januara, a počinje Večernjom službom u crkvi, paljenjem badnjaka, deljnjem poklončića najmlađima, kulturno umetničkim programom i na kraju vatrometom. Seoski višeboj u Jablanici predstavlja takmičenje u tradicionalnim zanatima, veštinama i sportovima koji se ovim putem čuvaju od zaborava.

Semegnjevo

Semegnjevo je živopisno zlatiborsko selo na visini od oko 1000 m koje je od Zlatibora udaljeno 14 kilometara. Kroz selo protiče rečica Bele Vode na kojoj su izgrađena tri kupališta Kod Komša, Zlatiborska jezera i Trčinoge koja su veoma popularna tokom letnje sezone.

Semegnjevo je idealna destinacija za odmor daleko od svih briga modernog sveta. U njemu možete planinariti, voziti bicikl kroz šumske staze, pecati po čistim planinskim potocima, a možete samo prošetati njegovim brdima i uživati u iskonskoj, beskrajnoj lepoti.

Šljivovica

Selo Šljivovica, poznato po lepoti prirode i proizvodima od voća, udaljeno je Čajetine svega 10 kilometara. U selu se nalazi Tijanića vodenica stara preko 150 godina koja se povremeno koristi kao izložbeni proctor. Uz magistralni put (Beograd – Višegrad) nalazi se Galerija Miladina Lekića samoukog umetnika koji skulpture pravi od drveta. U selu se nalazi crkva posvećena Blagoj Mariji, a u porti crkve se od 2008. godine održa sajam rakije uz bogat kulturno-umetnički program i razna takmičenja.

Mušvete

Mušvete su pitomo zlatiborsko selo udaljeno oko 15 kilometara od turističkog centra Zlatibor. Kroz selo protiče reka Grabovica, a iznad sela se nadvija vrh Gradina (1176 metara) sa koga se pruža predivan pogled i koji je pre par godina uređen kao vidikovac do koga vode obeležene staze.

U prošlosti su se na potocima ovog sela nalazile 7 vodenica. Na mestu nekadašnje Božovića vodenice nalazi se istoimeno kupalište koje tokom letnjih meseci je pravi raj na zemlji. Okruženo borovom šumom, uređeno jezerce sa kafićem privlači veliki broj ne samo meštana već i turista koji žele da se sklone sa velikih vrućina i uživaju u prelepoj prirodi i čistom vazduhu.

U selu se nalazi Virića vodenica koja je još uvek u funkciji, ali koja je i uređeno turističko domaćinstvo sa domaćim životinjama i koja nudi pravo uživanje u seoskoj idili.

U Mušvetama postoji i pršutana Aćim koja proizvodi dalmatinski pršut. Originalnu recepturu u selo su doneli jer su shvatili da u Mušvetama imaju idealne uslove za proizvodnju dalmatinskih specijaliteta: pršuta, pančete i kulena. Pored sušare se nalazi uređeni objekat u kom svi posetici Pršutane nakon obilaska sušare mogu sesti i degustirati proizvode i probati domaće vino i lozu.