kongresni turizam zlatibor

Neophodna kongresna infrastruktura već postoji, a svakim danom se unapređuje. Sve je više novih ili renoviranih hotela i konferencijskih prostora koji zadovoljavaju najviše standarde. Pored odgovarajućih smeštajnih i kongresnih kapaciteta Zlatibor obiluje i mnogobrojnim dodatnim sadržajima, atrakcijama, sportskim terenima, restoranima nacionalne i internacionalne kuhinje moderno ili etno opremljenim, kao i netaknutom prirodom koja pruža čist i zdrav vazduh uz mnoštvo mogućnosti za kvalitetno proveden dan.

Hotel „Palisad“ (4*)

Nalazi se u samom centru Zlatibora, nedaleko od jezera i Kraljevog trga. To je hotel sa najdužom tradicijom na Zlatiboru, dugogodišnji lider po ostvarenom broju noćenja i prepoznatljiv simbol ove turističke planine.

„Palisad“ raspolaže sa 194 smeštajne jedinice ukupnog kapaciteta 420 ležaja, a gostima su na raspolaganju i dodatni sadržaji kao što su restorani, kafe barovi, galerija, sportski tereni, igraonica za decu i relaks centar. Ovaj hotel je dugogodišnji lider na polju kongresnog turizma. U sastavu su  dva kongresna centra sa neophodnom audio i video opremom i tehničkom podrškom.

Kongresni centar „Palisad“ se nalazi u okviru hotela i ima šest multifunkcionalnih sala, pet manjih i jednu veću, kapaciteta od 50 do 350 mesta. Veća sala osim za kongrese može se koristiti kao banket sala ili sala za izložbe.

Kongresni centar „Srbija“ je funkcionalno odvojen i nalazi se u borovoj šumi iznad jezera. Kapacitet ove sale je do 750 mesta, a pored nje se nalazi i restoran pogodan za koktele i bankete.

Hotel „Mona Zlatibor“ (4*)

Hotel „Mona Zlatibor“ je smešten nedaleko od centra, u blizini autobuske stanice. Kapacitet hotela je 120 smeštajnih jedinica i oko 300 ležaja. Gostima su na raspolaganju „Lada bar“, restorani „Perun“ i „Vila“, wellness centar na oko 1.000 m² i igraonica za decu. Značajno mesto u ponudi hotela zauzimaju kongresni kapaciteti, odnosno Kongresni centar „Koledo“ i Biznis centar Mona, sa neophodnom audio i video opremom i tehničkom podrškom.

Kongresni centar „Koledo“, kapaciteta do 500 mesta, opremljen je najmodernijom tehnologijom, klimatizacijom, ozvučenjem i rasvetom. Po potrebi ovaj multifunkcionalni prostor se deli u dve ili tri nezavisne celine koje raspolažu komfornim pretprostorom. Za potrebe organizacije velikih skupova postoji mogućnost uspostavljanja izlagačkog prostora u foajeima kongresnog centra, recepciji i letnjoj bašti. U okviru Biznis centra su dve manje sale sa po dvadesetak mesta.

Grand & Sky Hotel Tornik

Jedini hotel sa 5* na Zlatiboru, pravi je izbor za one koji žele da dožive ovu destinaciju na potpuno nov, moderan način. Hotel raspolaže sa 356 smeštajnih jedinica ukupnog kapaciteta 854 ležaja. Dodatni sadržaji koji su na raspolaganju gostima su rotacioni restoran na vrhu „Sky hotela“, restoran u „Grand hotelu“, vinski bar, poslastičarnica, lobi bar sa velikom otvorenom terasom, velnes i spa, igraonica za decu i dečji akva park.

U okviru hotela nalaze se dve veće kongresne sale („Ballroom“ i „Kristal sala“) i tri manje. Opremljene su najmodernijom audio i video opremom i tehničkom podrškom. U „Grand hotelu“ se nalaze „Ballroom sala“ ukupnog kapaciteta 300 mesta i dve manje sale za sastanke sa po 30 i 90 mesta, a u novoizgrađenom „Sky hotelu“ su velika „Kristal sala“ sa 1.178 mesta i „Sky venue“ kapaciteta 80 mesta.

Specijalna bolnica „Čigota“

Specijalna bolnica „Čigota“ je specijalizovana ustanova koja se bavi lečenjem bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma, a ujedno je razvila i turističku delatnost. Pored medicinskog ima i hotelski deo u kome se smeštaju gosti koji boravkom u „Čigoti“, odmarajući se, žele da povrate ravnotežu duha u tela. U ustanovi ima 186 smeštajnih jedinica  ukupnog kapaciteta 340 ležajeva. Gostima su na raspolaganju restoran i kafe bar, veliki wellness centar, zatvoreni bazen, teretana…

„Čigota“ u svojoj ponudi raspolaže kongresnim kapacitetima opremljenim neophodnom audio i video opremom i tehničkom podrškom, kao i mogućnošću za simultano prevođenje. Ovde su veća kongresna sala sa 350 mesta, kao i tri male sale (50-80 mesta).

Hotel Buket (4*)

Nedavno otvoren, nalazi se u neposrednoj blizini centra Zlatibora, ušuškan u miru borove šume. Raspolaže sa 45 smeštajnih jedinica ukupnog kapaciteta 115 osoba. Gostima su na raspolaganju najmoderniji wellness i spa centar, restoran, lobi bar, dečja igraonica, teretana… U okviru hotela je i kongresna dvorana sa 80 mesta opremljena svom neophodnom audio i video operemom i tehničkom podrškom. U sastavu sale je i prostrana terasa, idealna za koktele i predah tokom radnih skupova.

Hotel Olimp (4*)

Smešten je na samom ulazu na Zlatibor, idealan za boravak sportista na pripremama. „Olimp“ ima 41 smeštajnu jedinicu ukupnog kapaciteta 100 ležaja. Gostima hotela su na raspolaganju savremeni wellness i spa centar „Hedona“, otvoreni olimpijski i dečji bazen, restoran, kamin sala i lobi bar, aperitiv bar, fitnes centar, bilijar klub, stoni tenis, dečja igraonica…

Hotel „Olimp“ ima dve kongresne sale – veća je sa 100 mesta, a manja sa 30 mesta. Sale su opremljene najmodernijom audio i video opremom i tehničkom podrškom.

Studentsko odmaralište „Ratko Mitrović“

Predstavlja moderan kompleks sastavljen od četiri vile („Srbija“, „Zlatibor“, „Lovćen“ i „Romanija“) koje se nalaze u borovoj šumi nedaleko od centra Zlatibora. Pružaju izuzetne uslove za odmor gostiju, kao i organizovanje skupova i seminara. Objekat raspolaže sa 150 smeštajnih jedinica ukupnog kapaciteta oko 300 ležaja. Tu su restoran sa 250 mesta, teretana i sportski tereni (za fudbal, košarku, odbojku, rukomet i tenis).

U okviru objekta nalaze se četiri kongresne dvorane: dve veće od 276 i 240 mesta, te dve manje od 60 i 30 mesta. Sale su opremljene najmodernijom audio i video opremom i tehničkom podrškom.

Odmaralište ‘’Dunav’’

Smešteno je u samom srcu Zlatibora, okruženo borovom šumom. Otvorenog je tipa, za sve goste, a pruža uslugu u rangu hotela sa četiri zvezdice. Ima 24 sobe i sedam apartmana, ukupnog kapaciteta 87 ležaja. Gostima su na raspolaganju wellness i fitnes centar, aperitiv bar, bilijar sala, internet kafe, dečja igraonica, veliki prostrani hol sa garniturama za sedenje, kao i restoran sa letnjom baštom kapaciteta 100 stolica koji gostima nudi poznate specijalitete zlatiborske i internacionalne kuhinje.

U okviru odmarališta nalazi se kongresna sala kapaciteta 150 mesta opremljena najmodernijom audio i video opremom i tehničkom podrškom. Gostima je, takođe, ovde na raspolaganji i jedna manja konferencijska sala od 16 mesta.

Hoteli i spa „Idila“, Hotel „Mir“ i „Mons hotel i apartmani“

Luksuzni hoteli sa 4* manjih kapaciteta, s tim što su idealni za smeštaj manjih grupa do 50 učesnika. Ovi hoteli ne poseduju kongresne sale, ali za te svrhe moguće je koristiti prostor restorana koji se u tim prilikama adaptiraju kao konferencijske dvorane sa video i audio opremo i tehničkom podrškom.

Hotel „Zelenkada“

Hotel „Zelenkada“ je savremeno uređen turistički objekat sa 3* i nalazi se pored magistralnog puta Beograd – Južni Jadran. Ima 49 smeštajnih jedinica, maksimalni kapacitet hotela je 150 ležaja. Poseduje samo jednu manju banket salu sa 20 mesta, ali se za potrebe većih skupova adaptira prostor restorana.