Brojne sportske ekipe iz naše zemlje i inostranstva koristile su klimatske pogodnosti ove visoravni za letnje i zimske pripreme sportista u mnogim disciplinama. Ovde su se pripremale brojne domaće i inostrane reprezentacije, prvoligaški fudbalski i košarkaški klubovi. Sjenica ima novu sportsku halu i fudbalski stadion u samom centru grada.

Kao što se može pretpostaviti Pešterska visoravan, sa okolnim visokim planinama, je posebno pogodna za zimske sportove. Sjenica je i sama već decenijama rasadnik smučarskih talenata. Smučarsko društvo iz Sjenice je višestruki prvak Srbije u alpskim sportskim disciplinama, a ovdašnji smučari su bili tradicionalni prvaci Jugoslavije u nordijskim disciplinama. Takmičenja u zimskim sportovima se održavaju na uređenoj stazi Glibanj na Babinjači, udaljenoj 3 kilometra od grada, na putu prema Novoj Varoši.

U neposrednoj blizini Peštera nalazi se nekoliko Centara za rekreaciju, lečenje i rehabilitaciju.

Na Zlataru se nalazi Centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika, u Kušićima je centar za odmor i rekreaciju učenika, u selu Čedovo, na ulazu u Sjenicu, nalaze se izvori tople, termalne, lekovite vode, koje lokalni stanovnici koriste za kupanje i lečenje.