Narodni muzej predstavlja poseban spomenički kompleks koji je od svog osnivanja smešten u dve zgrade izgrađene pred Drugi Svetski Rat za potrebe Narodne banke.

U ovim objektima, u jesen 1941. godine, bili su smešteni Vrhovni štab NOPOJ i Centralni komitet KPJ, a u podzemnim prostorijama, tzv. Trezoru, bilo je civilno sklonište i partizanska fabrika oružja i municije.

Muzej je formiran 1946. godine, a delatnost se zasnivala na prikupljanju i proučavanju materijala značajnog za kulturnu i političku istoriju Grada i okoline. Danas se u zbirkama i depoima ovog muzeja kompleksnog tipa nalazi oko 70.000 muzejskih jedinica. Zgrade Narodnog muzeja su pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

U dve zgrade Muzeja nalaze se stalne postavke: „Užice, nastanak i razvoj“, „Užička republika 1941.“, „Legat slikara Mihaila Milovanovića“ i „Istorija Namenske proizvodnje u Užicu od 1928. do danas“. U podzemnim tunelima nalazi se stalna postavka „Partizanska fabrika oružja i municije 1941.“

Legat slikara Mihaila Milovanovića, prvog užičkog akademskog slikara, sadrži 15 slika (ulje na platnu), fotografije, dokumenta, odlikovanja i delove kućnog nameštaja iz zaostavštine porodice Milovanović. Za ovaj Legat Narodni muzej je dobio najveće muzejsko priznanje – nagradu Mihailo Valtrović.

Radno vreme: 7,30-17h radnim danom, 7:30-15h subotom

Adresa: Dimitrija Tucovića 18

Info telefon: 031 521 360

http://nmuzice.org.rs/    nmuzejuzice@ptt.rs