Tara-Drina-Bajina Bašta

U predvorju raja

Bujno zelenilo na sve strane, bogatstvo mirisnih šuma, proplanci i vidikovci, tepih livade, “pluća Srbije“ – to je planina Tara sa svojim nacionalnim parkom, prava lepotica među visovima, idealna za odmor i oporavak.

Podnožja njena preseca čarobna reka Drina, zelenilom i svežinom u prirodnom spoju sa Tarom. Na Drini je jezero Perućac, biser ovdašnje ponude. U brdima iznad sija prelepo jezero Zaovine, nedovoljno znani kutak raja. Niže je rečica Vrelo duga kao godina (365 m), podalje i davnašnji manastir Rača iz 13.veka, a uz njih Bajina Bašta, živopisna varoš kao kruna sve ove lepote koja je okružuje.

Tara prosto blista i leti i zimi, predodređena je za očuvanje zdravlja. Uz komforne objekte za smeštaj turista, u njoj je trećina flore Srbije sa 1.000 raznovrsnih biljaka (samo ovde raste Pančićeva omorika), utočište za 130 vrsta ptica, čiste vode sa 37 vrsta riba. A bogatstvom ribljeg sveta i čuvenom mladicom diči se reka Drina, poznata po nekadašnjim splavarima.

Tu splavarsku tradiciju danas nastavlja Drinska regata, sa hiljadama plovila na delu reke od Perućca do Rogačice, najposećenija turistička atrakcija ovog kraja. Perućac je idealan za letnje uživanje, a brodovi odavde plove impresivnim kanjonom Drine ka Višegradu. Zaovine su prelepe i tek će se za njih čuti, rečica Vrelo kod Perućca carstvo je pastrmke, manastir Rača zrači lepotom i vekovnom tajnovitošću. Bogomdani pejzaži kao sa slika starih majstora.

Celo područje neizostavan je deo, pravi dragulj, jedinstvene atrakcije turističke regije Zapadna Srbija nazvane “Čarobni turistički prsten“. Turista kreće vozom “ćirom“ od Mokre Gore do Višegrada, nastavlja brodom niz Drinu do Perućca, pa odatle autobusom na Taru i ponovo vraća u Mokru Goru. Sve to kroz predele izuzetne lepote, samo u jednom danu.

Places in Tara-Drina-Bajina Bašta

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More