Sjenica

Ni veće visoravni na Balkanu od Peštera, ni šireg pogleda i srca domaćinskog u njemu.

Smešten je ovaj nenarušeni prostor (63 kilometra kvadratna) između sedam gora, kao u bajci: oivičen planinama Golijom, Javorom, Jadovnikom, Zlatarom, Giljevom, Ozrenom i Žilindarom. U tom okruženju pogled se nesputano širi beskrajem zatalasanih pašnjaka, gde planduju stada ovaca, goveda, konja. I svuda su duž visoravni bistri vodotokovi, jezera, pećine, lovišta, skijališta.

Ovde se diše duboko, jede zdravo i obilno (sjenički sir, pešterska jagnjetina, orijentalne poslastice), uz domaćinsku pažnju kakva je samo gorštacima svojstvena. Uvek su srdačni i prisni prema gostu, pred njega iznose najbolje što imaju, gostoprimstvo je na Pešterskoj visoravni u genima zapisano. Ceo kraj, inače, važi za najhladnije naše prostore zimi, ali je ovde, među prijateljima, duši toplo i kad studen stegne.

U srcu Peštera je Sjenica, nevelika varoš u kojoj je u davna vremena bilo odmorište za trgovačke karavane na carskom drumu. Oko nje planine i četiri reke, u blizini je Sjeničko jezero sa kampom i odličnim uslovima za ribolov i regate. U Sjenici je jedna od najlepših islamskih građevina u našoj zemlji, džamija Valide Sultan iz 19. veka sa kupolom prečnika 15 metara. Nedaleko odatle su manastir Sopoćani zaštićen od UNESKA, te drevni manastir Kumanica koji je u novije vreme obnovljen.

Najlepše izletište su Borići i hotel “Bor“ u predgrađu Sjenice, sa ski stazom i žičarom, što poseduje i obližnje skijalište Babinjača gde su i tereni za skijaško trčanje. Poznato je izletište Odvraćenica ispod vrha Jankov kamen na Goliji, sa hotelskim smeštajem i šetačkim stazama zdravlja.

Ljubiteljima prirode privlačna je ovdašnja Đalovića pećina, čije su odaje, kanali i lavirinti istraženi u dužini od oko 11 kilometara. Lovcima su primamljiva lovišta Caričin grad i Golija, a ribolovcima pešterske vode pune raznovrsne ribe. U selu Čedovo na ulazu u Sjenicu su izvori tople lekovite vode pogodne za kupanje i lečenje, gde je za goste omogućen privatni smeštaj.

Places in Sjenica

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More