Prijepolje

POGLED BELOG ANĐELA

Ima prijepoljski kraj što niko nema: pogled Belog anđela u drevnom manastiru Mileševa, srcu srpske duhovnosti. Prelepe slapove Sopotnice gde se milioni bisernih kapi stropoštavaju s visokih litica. Kamenu Goru, neobično selo stogodišnjaka. Uzbudljiv kanjon Lima, zanimljivu čaršiju Prijepolja, klisuru Mileševke, izazovne planinske visove.

prijepolje varos

Mileševa duhovnom snagom odvajkada opija i očarava, manastir je ovde, na šestom kilometru od Prijepolja, još u 13.veku sagrađen. Mileševske freske su visokog umetničkog dometa, za Beli anđeo ceo svet zna, a živopis u naosu i oltaru nastao je po želji Svetog Save, kome je ovde više od tri veka bila grobnica.

Slapovi Sopotnice na istoimenoj rečici su biser turizma celog kraja. Tu je jedan visoki vodopad i mnoštvo manjih, s dubokim virovima i žućkastom sigom –  šupljikavim kamenom koga ima uzidanog u zidove Mileševe. Prizori narodnog graditeljstva ovde još žive, a od nekadašnjih 11 drvenih vodenica i 10 valjarica koje su mlele žito i valjale sukno ostale su samo tri. Sopotnica je proglašena zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja.

Kamenu Goru, na uzvišenju kraj puta od Prijepolja ka Pljevljima, zbog dugovečnih stanovnika zovu selo stogodišnjaka. Još davno je proglašena vazdušnom banjom, u njoj se zdravo i dugo živi. “Za vaš dobar EKG najbolja je K(amena) G(ora)“, kažu ovde. Tu je živi etno muzej, staze zdravlja, preko 100 izvora zvanih “gorske oči“, razvijen seoski turizam.

Places in Prijepolje

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More