Požega

Požega je odvajkada raskršće puteva i pruga, mesto u kotlini uz koje se spajaju četiri reke (Moravica, Đetinja, Skrapež i Lužnica), područje rodnih i bogatih sela.

Varoš odavno čuvena po ovalnom trgu, panađurima i balovima, danas i po muzeju železnice.

U obližnjoj Gornjoj Dobrinji je zavičaj knjaza Miloša Obrenovića, koji je Požegu 1832. utemeljio: oko dve unakrsne linije stvoren je ovalni trg, a njegovim obodom su potom nikle mnoge kuće, trgovačke radnje, zanatske radionice – osnova današnje moderne varoši.

Turizam se ovde najviše razvio u živopisnim i bogatim selima, gde se gost prima domaćinski, punog srca, i stavlja za prepunu trpezu. Selo Ježevica, savijeno pod plodovima voća, nudi vrhunski komfor u hotelu “Jele“, čuvenom po kapiji nalik vimbldonskoj, gde se može uživati u bazenu i teniskim terenima, pa probati ukusna domaća hrana i specijalitet kuće nazvan “srpska sablja“.

Gornja Dobrinja se diči spomen-kompleksom posvećenom knjazu Milošu, čardakom i najboljom rakijom, Prilipac crkvom koja je zadužbina kneza Lazara, galerijama prepunim umetničkih slika te svojim vodenicama potočarama, a Tometino Polje na obroncima Maljena mnoštvom vikend kuća, nepreglednim livadama i četinarima, kao i planinskom rečicom punom rakova i riba. Selo Roge na reci Rzav ima odvajkada poznatu banju koja leči bolesti zglobova, nerava i reumatizam.

Posetioce u Požegi neretko privlači Železnički muzej uskog koloseka. U muzeju su davnašnje lokomotive i vagoni, a među njima i najstarija lokomotiva napravljena na Balkanu 1882. godine. Ova varoš pročula se i po redovnom okupljanju mladih filmadžija iz celog sveta, koji svakog avgusta ovde, u okviru kampa “Interakcija“, snimaju svoje dokumentarne filmove.

 

Places in Požega

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More