Ivanjica

Viđeni ste za Ivanjicu

Bogomdana je Ivanjica za turizam i sadržajan odmor. Ova varoš, okružena šumama, biljem i bistrim vodama, još je u predratno doba proglašena vazdušnom banjom, što je i početkom ovog milenijuma državnom odlukom potvrđeno. Nad Ivanjicom je prelepa Golija od UNESKA proglašena rezervatom biosfere (jedini kod nas), usred varoši je Zavod za anemiju u kome se leče malokrvnost, plućna i neurološka oboljenja, a u blizini je Prilički Kiseljak, kome je još u 19. veku priznato blagotvorno dejstvo pa je zato 1873. godine proglašen banjom.

Lepotu Ivanjice svi su upoznali preko TV serije “Više od igre“ koja je ovde snimana. U parku naselja je hidrocentrala na Moravici stara 101 godinu, sa impresivnim vodopadom, šetalištem i ugostiteljskim sadržajima uz ovaj prostor. Nizvodno se nalazi kameni most na ovoj reci, sagrađen 1904., najveći jednolučni most na našim prostorima.

U centru grada u krugu od 50 metara sabrala se naša različito tumačena istorija. Na tom nevelikom prostoru nalaze se tri spomenika koja simbolizuju različite ideologije iz istorije ovog kraja: spomenik-mozaik Revolucije, spomenik đeneralu Draži Mihailoviću kome je ovde zavičaj i spomen obeležje izginulim u poslednjem ratu. Ivanjica se u novije vreme sve više prepoznaje i po obnovljenoj “Nušićijadi“,  sadržajnoj manifestaciji humoru posvećenoj koja se održava početkom septembra.

Najlepša priča ovog kraja, kad se od Ivanjice krene uzvodno uz Moravicu, jeste planina Golija: carstvo netaknute prirode, predivnih vodopada, jezera i izvora, izuzetnih vidikovaca, stoletnih šuma u kojima se diše punim plućima. Ivanjička sela (Kušići, Katići, Devići i druga) smatraju se kolevkom seoskog turizma u Srbiji – ovdašnji domaćini prvi su primali ljubitelje odmora na selu, a i danas gosti rado pohode ove krajeve.

Na ovom području je i Hadži-Prodanova pećina, manastir Kovilje iz 13.veka, crkva na grobu Boška Jugovića, spomen obeležje oslobodiocima na Javoru, vitki kameni prelaz iz 15.veka na Moravica kod sela Kumanica poznat kao “Rimski most“

Ceo kraj, inače, idealan je za pripreme sportskih ekipa: raspolaže vrhunskim terenima (dve hale, dva zatvorena bazena, igrališta) i objektima za smeštaj, a u vazdušnoj banji treninzi sportistima itekako koriste. Lov i ribolov ovde zauzimaju značajno mesto, po mrestilištu potočne pastrmke jedinstvenom na ovim prostorima nadaleko je poznata Braduljička reka.

Places in Ivanjica

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More  

Ivanjica na Sajmu turizma u Beogradu

Turistička organizacija opštine Ivanjica će učestvovati na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Pored uobičajene turističke ponude, na sajmu će biti najavljena predstojeća turistička sezona u Ivanjici, sa posebnim akcentom na festival Nušićijada u Ivanjici koji će ove godine biti održan u Ivanjici od 23-25. Avgusta. To će ujedno biti DESETA jubilarna obnovljena Nušićijada. Pozivamo sve posetioce sajma turizma da …

Continue reading