SELO RADIJEVIĆI

Šetnjom mirisnim livadama bićete impresionirani cvetnim poljima pod heljdom, predivnim pogledom na Uvačko jezero, crkvom brvnarom iz 1808. godine. Selo je u neposrednoj blizini Uvačkog jezera, prostire se na nadmorskoj visini od 1100 – 1420m. Selo slavi Mali i Veliki Spasovdan.

Sjeničko jezero

SELO LJEPOJEVIĆI

Selo je udaljeno 26km od grada, na nadmorskoj visini od 1198-1315m. Poznato po spomeniku na Kalipolju koji je posvećen Javorskom ratu iz 1876. godine, pećini Javorska lepotica, bogatstvu izvorskih voda i po dobrom krompiru.

SELA JASENOVO I BELA REKA

Jasenovo je udaljeno 25km od Nove Varoši, na nadmorskoj visini od 1162-1321m. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Kad ste u Jasenovu nemojte propustiti priliku da probate čuveni jasenovački kajmak. Bela Reka – naziv potiče od istoimenog vodopada. Selo je poznato po ribnjaku kalifornijske pastrmke a posebnim ga čini crkva iz 17. veka.

SELO VILOVI

Nalazi se na nadmorskoj visini od 860 – 1260m, udaljeno 6km od grada. U selu možete uživati u šetnji i branju šumskih plodova, lekovitog bilja, posmatranju beloglavog supa.

Za ljubitelje splavarenja i ribolova u neposrednij blizini je Zlatarsko jezero. Selo ima crkvu i stanovništvo uglavnom slavi Svetog Nikolu.

SELO DRMANOVIĆI

Selo je udaljeno 5km od grada, na nadmorskoj visini od 1030-1600m. Nalazi se u blizini Uvačkog jezera, vazdušne banje Zlatar“, hotela i skijališta, manastira Kozme i Damjana i šumarske kuće na Vodenoj poljani.

Za ljubitelje pešačenja i biciklizma postoje uređene i označene staze, predivni predeli za branje lekovitog bilja, gljiva, borovnica, šumskih jagoda…

SELA AKMAČIĆI I KOMARANI

Na udaljenosti 10km od grada u zoni Specijalnog rezervata prirode Uvac. Selo koje je poznato po „nebeskom kralju“ – beloglavom supu i dobrom siru. Selo ima sportske terene za male sportove, fudbalski stadion, osnovnu školu, zdravstvenu stanicu.

 

Ljubiteljima rekreativnog ribolova zadovoljstvo pruža Uvačko jezero bogato ribom: klenom, pastrmkom, šaranom a vožnja katamaranima i čamcima čarobnim meandrima Uvca pružiće zadovoljstvo onima koji uživaju u posmatranju ptica i obilasku pećina.

SELO RADOINJA

Jedno od najlepših sela opštine Nova Varoš, formirano na uzvišenju koje se spušta na levoj strani Uvca, pored Radoinjskog jezera prostire se između 902-1206m nadmorske visine. Udaljenom 17km od Nove Varoši, 20km od Pribojske banje i 30km od Zlatibora.

Selo ima crkvu, zdravstvenu stanicu, osnovnu školu, sportske terene i izuzetne uslove za goste koji vole prirodu, šetnje, ribolov, vožnju čamcima…

BABIĆA BRDO

Selo je 3km od grada na padinama Zlatara u zoni“ vazdušne banje“. Na području sela je vikend naselje, hoteli, moteli i više ugostiteljskih objekata, ski staze, sportski tereni za male sportove, uređene pešačke i biciklističke staze.

Očarani mirisom i lepotom borove šume, predelima Zlatara uverićete se zašto ova planina sa ponosom nosi svoje ime.

SELO ŠTITKOVO

Podno Zlatara, prema Čemernici, nalazi se ne tako reklamirano, a vrlo autentično etno selo Štitkovo koje, slobodno, odmah možete upisati u svoj plan putovanja. Štitkovo je zbog svojih prirodnih lepota, istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa već dugi niz godina etno-selo. Selo je smešteno u uskoj dolini štitastog oblika, koju stvara reka Tisovica i njen izvor Vrelo koje je sa tri strane okruženo brdima.

Vrelo izvire iz za sada nedovoljno istražene pećine, kanala koji se pruža čitav kilometar u dužinu. Središnji položaj sela zauzima crkva Svete Trojice, koja Vam je prva upala u oči, i datira iz 1867. godine.

Selo je interesantno i po tome što su u njemu ili živeli ili stanovali čuveni knezovi Raškovići. Smatra se da je patrijarh Gavrilo i podigao crkvu. S leve strane crkve, nalazi se škola sagrađena 1887. godine. Sve sačuvane kuće, po čemu je Štitkovo najpoznatije, tipično su starovlaške i potiču s kraja 19. veka, o čemu svedoči i upisana godina gradnje na kućama. Najstarija je u centru sela i građena je 1882. godine. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je ovu jedinstvenu etno oazu stavio pod zaštitu države. Nadmorska visina Štitkova na najvišim vrhovima iznosi 1249m.