SELA ZLAKUSA I POTPEĆ 

Selo Zlakusa znano je po tradicionalnoj grnčariji, zanatu izrade posuđa od prirodnih materijala, i to na način koji se ovde već tri veka prenosi sa starijih na mlađe. Toj tradiciji novi život udahnjuje međunarodna kolonija umetničke keramike, koja se skoro dve decenije u leto ovde održava.

potpecka-pecina-uzice

A koji kilometar odatle, u brdu iznad sela Potpeć nalazi se atraktivna Potpećka pećina, jedno od monumentalnih dela prirode. Njen džinovski portal, visok 50 metara, najveći je pećinski ulaz na Balkanu. Unutrašnjost joj je zanimljiva, bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkog u pećinama ovog tipa. Istražena je i uređena za posetioce u ukupnoj dužini od 555 metara. Njena ulazno-silazna staza ima preko 700 stepenika. Iz Potpećke pećine izbija čista rečica Petnica, na kojoj su meštani u daljem rečnom toku kroz selo Potpeć napravili mnoštvo bazena najkvalitetnije pastrmke.

MOKRA GORA, “ŠARGANSKA OSMICA” 

Ovo područje neizostavno treba upoznati, jer su meštani ovde u poslednjoj deceniji napravili prave turističke atrakcije. Najpre je u Mokroj Gori kroz brdo Šargan obnovljena “šarganska osmica“, vijugava stara uska pruga kuda je nekad vozio voz “ćira“ sa parnom lokomotivom.

Mokra Gora

Mnogi stranci iz sveta dolaze da vide tu muzejsku prugu, neobičnu pružnu deonicu koja u obliku broja osam savlađuje planinu, i da se provozaju u starim, a renoviranim vagonima.

SELO PROROKA, SELO KREMNA 

U blizini Mokre Gore, s druge strane Šargana a na obroncima planine Tare, nalazi se lepo selo Kremna. Beskrajna bašta prošarana četinarima u kojoj sve sija i treperi, zapisano je o ovom selu. Čuveno je po prorocima Tarabićima u čiju čast je na putu ka planini Tari, u zaseoku Tarabići, napravljen Spomen dom kremanskih proroka.

selo-proroka-kremna

Stanovnici Kremana u poslednje vreme sve više razvijaju seoski turizam a, po ugledu na komšije Mokrogorce, pripremaju obnovu uske “ćirine“ pruge kroz svoje selo.

JELOVA GORA 

Užice je u kotlini okruženo brdima, a jedno od njih, po lepoti bez premca, naziva se Jelova Gora. Ovo izletište je na devetom kilometru severoistočno od grada, na nadmorskoj visini od 850 metara.

Tu je priroda izuzetna – u bogatstvu bilja, voda i šuma, carstvu čistog vazduha, smenjivanju zaravni i blagih uzvišenja – a sve to očuvano i skladno ukomponovano, kao da nije tako blizu urbanoj sredini. Jelova Gora je bogata divljači i pogodna za lov, a ovde se može brati i jedna izuzetna biljna vrsta.

Reč je o divljoj borovnici, kraljici šuma, biljci izuzetno zdravih plodova koja je svojevremeno sa Jelove Gore išla na trpeze kraljevskih dvorova i predsedničkih rezidencija. Ovde se, u čast tom blagu, poslednjih godina redovno održava manifestacija “Dani borovnice “.

PLANINA TARA 

Još atraktivnija, ali i udaljenija od Užica je planina Tara, prava lepotica među planinama nazvana po dobrom bogu Taru. Izuzetne flore i faune, puna stoletnih četinara i retkih životinja, živopisnih livada i proplanaka, pravi je izazov za svakog ljubitelja prirode. A takva lepota i bogatstvo drvetom ne privlači samo dobronamerne, pa je država ovu planinu zaštitila i proglasila nacionalnom parkom 1981. godine.

panciceva-omorika

Posebna ovdašnja atrakcija je jedinstveni četinar Pančićeva omorika kojoj je Tara jedino prirodno stanište: njene primerke moguće je videti na mestu zvanom Tepih livada, dok je jedna i na prostoru Dečjeg odmarališta Mitrovac. Sa uređenih vidikovaca Tare puca vidik na izuzetni kanjon reke Drine, po atrakciji nalik onome u Koloradu. U samim nedrima planine napravljeno je kao biser čisto jezero Zaovine. Turizam već decenijama cveta u ovim krajevima, pa je na Tari mnoštvo uređenih hotela, odmarališta, vila i vikendica sa apartmanima.