UŽICE I ZLATIBOR, INSPIRACIJA SVIH GENERACIJA

Razni putevi vode ka Srbiji... Ali ovoga puta, povešćemo Vas na jedan krajnje neobičan put, koji do sada niste pohodili. To je put koji vodi do Zlatibora.

Nije Zlatibor samo onaj centar – Palisad. Zlatibor - da bi mu se ime i dodatno opravdalo - ima mnogo više izvan onog urbanog dela. Zapravo, njegove prave čari vide se tek kad se otisnete u prostranstva ove planine, bilo na koju stranu.

I DAN

Putovanje počinjemo iz Beograda u 7h. Put nas prvo vodi do sela užičkih grnčara do Zlakuse. Ovde ćete videti kako se autentično pravi posuđe u Zlakusi, a ko želi može se i oprobati u izradi posuđe od gline. Potom ćemo posetiti etno park “Terzića avlija”, koji predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom i oslikava sve čari užičkog sela. Po obilasku Zlakuse vredne žene iz udruženja žena pobrinuće se da Vas ugoste ručkom, na čijem će se meniju naći tradicionalna jela užičkog kraja. Posle ručka odlazimo do sela Potpeć i nadaleko čuvene Potpećke pećine, sa najvećim pećinskim ulazom na Balkanu, koja spada u red monumentalnih dela prirode. Posetićemo pećinu i videti ribnjake gde se uzgaja pastrmka na reci Petnici koja ističe iz pećine. Nastavak puta za Užice. U okviru pešačke ture planirana je šetnje po malom Carigradu uz priču vodiča. Prošetaćemo se do hidrocentrale prve u Evropi, druge u Svetu podignute po Teslinim principima polifaznih struja davne 1900. godine na reci Đetinji, a ispod užičkog starog grada. Odlazak do sela Ljubiša, rodnog sela pesnika Ljubivoja Ršumovića. Smeštaj u etno selo “Boškova voda”, druženje uz večeru i muziku do kasnih sati. Noćenje.

II DAN

Doručak u domaćem ambijentu sa tipičnim zlatiborskim specijalitetima. Posle doručka odlazimo do karakterističnog zlatiborskog sela Gostilje. Njegovu posebnu lepotu čine biseri prirode- reka Katušnica i vodopad na Gostiljskoj reci visine preko dvadeset metara, a slapovi i vodenice potočare posebna su obeležja ovog kraja. Po obilasku Gostilja obilazimo još jedan od dragulja Zlatibora, a to je Stopića pećina, čuvena po svojim bigrenim kadama iz kojih se voda preliva. Nakon obilaska pećine put nas vodi do Sirogojna. Tu je predviđen ručak takođe sa tradicionalnim specijalitetima naše kuhnje. Posle ručka odlazimo do etno sela – Muzeja pod otvorenim nebom “Staro selo Srogojno”. Obilazak muzeja sa kustosima. Takođe ćemo posetiti crkvu Sv. Petra i Pavla, kao i prodajnu izložbu zlatiborskih džempera po čemu je Sirogojno takođe nadaleko poznato. Po obilasku Sirogojna putovanje najlepšim predelima Zlatibora do turistič- kog centra Zlatibor, nekada poznatog kao Kraljeve vode, a onda i Partizanske vode. Slobodno vreme za šetnju do planiranog polaska za Ljubiš. Dolazak u Ljubiš. Večera uz muziku i Zlatiborske specijalitete. Noćenje.

III DAN

Doručak. Slobodno vreme do odjavljivanja i polaska. Odlazak preko Ribničkog jezera, na reci Rzav, do ski centra Tornik na kome se može uživati i leti. I sada radi ski-lift , a vožnja do vrha visokog 1.496 metara je doživljaj, iako ispod vas umesto snežnih staza lelulaju cvetne livade. A odozgo pogled puca čak do vrhova crnogorskih i bosanskih planina i na Ribničko jezero iz koga se područje snabdeva vodom. Dozvoljeno je pecanje, ali ne i kupanje. U podnožju staze nameštena je staza za „tjubing“ gde se možete spuštati u gumama niz specijalno pripremljenu veštačku stazu, što je zabava i za decu i za odrasle. Povratak na Zlatibor. Ručak u nekom od nacionalnih restorana sa specijalitetima zlatiborskog kraja. Slobodno vreme do polaska za Beograd. Dolazak u mesto polaska u večernjim satima uz usputna zadržavanja po potrebi.

CENA ARANŽMANA: 110 EUR, plaćanje u dinarima po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Aranžman obuhvata:

- Prevoz na navedenoj relaciji turističkim autobusima ili mini busevima u zavisnosti od broja prijavljenih putnika;

- Smeštaj na bazi 2 polupansiona u kategorisanim seoskim domaćinstvima- Domaćinstvo Boškova voda ili neko slično u zavisnosti od veličine grupe;

- Ručak u Sirogojnu – klasično usluživanje;

- Ručak na Zlatboru – klasično usluživanje;

- Plaćene ulaznice za sve predviđene posete

- Vodičke usluge za svo vreme trajanja aranžmana.

Aranžman ne obuhvata:

- Individualne troškove

- Cena aranžmana se može menjati, a takođe se mogu menjati i sadržaji u programu u zavisnosti od veličine grupe i vremena realizacije.

- Za realizaciju ovog programa potrebno je minimum 6 osoba.