TRI DANA U ZAVIČAJU BELOG ANĐELA

Ako u bekstvu iz užurbanih tokova svakodnevice želiš da otkriješ skrivenu lepotu i udahneš potrebnu tišinu, dođi i upoznaj Prijepolje – grad na jugozapadu Srbije, zavičaj Belog anđela i Vlada Divca.

I DAN

Krećemo iz Beograda u ranim jutarnjim satima. Putujemo preko Ljiga, Čačka, Užica i srpske planinske lepotice Zlatibora. Potom nam se ukazuje čarobno Zlatarsko jezero. Tu je odmor obavezan. Uz panoramsko razgledanje i ručak u restoranu nacionalne kuhinje „Zlatarsko jezero“. Dolazimo u Prijepolje, grad koji se prvi put u pisanim dokumentima pominje 1332. godine. Prijepolje je nicalo i razvijalo se uz „carsku srpsku lavru“ manastir Mileševu (XIII vek), pa je logično što nas put pravo vodi ka ovom duhovnom središtu. Pod svodovima crkve, mauzoleja kralja Vladislava, smeštena je veličanstvena galerija srednjovekovnog freskoslikarstva. Prate nas oči Belog anđela sa freske kojom se, putem prve satelitske slike koja je 23. jula 1962. preletela Atlantik, pred Novim svetom podičila „stara gospođa“ Evropa. Panoramski razgledamo Prijepolje, grad na tri reke. Smenjuju se slike koje govore o prožimanju kultura i civilizacija: katolička kapela, pravoslavna crkva i džamija; spomenik sv. Savi i spomen kompleks „4. decembar“ iz Drugog svetskog rata; sahat-kula i stara čaršija u kojoj je i zgrada Muzeja. A u Muzeju rimske skulpture (II – IV vek) i izložba o Vladu Divcu. Put nastavljamo ka konačištu u „gori na kamenu“, živopisnom selu Kamena Gora. Smeštaj je u etno ambijentu seoskih domaćinstava. Tom ambijentu priliči i večera – domaći specijaliteti, izvorna hrana. Potom, slobodno vreme i noćenje.

II DAN

Doručak, pa preko Prijepolja i Brodareva do manastira Kumanice. Obilazak kultnog manastira (XIV vek). Potom povratak, ali „vodenim putem“. Ukrcavamo se u čamce, splavarimo uzbudljivim Limom. Do Brodareva ili Lučica, zavisi od vodostaja reke. Ponovo smo na kopnu. Nastavljamo put minibusom do Sopotnice i njenih bajkovitih vodopada. Ručak u prirodi, pored starih vodenica i valjarica, u nestvarnoj scenografiji koju su napravili voda, kamen i drvo. Slobodno vreme. Povratak u staru bazu, u Kamenu Goru. Vreme za šetnju i odmor. Večera. Noćenje.

III DAN

Posle doručka obilazimo ovo prelepo selo koje je između dva svetska rata bilo i zvanično proglašeno za vazdušnu banju. Selom su danas umrežene planinarske i biciklističke staze, kao i „vazdušne staze“ za paraglajdere. Možete iznajmiti „mountbike“ i leteti paraglajderom, uz pomoć instruktora. Pešačkom, turističkom, stazom stižemo do višestoletnog bora - Svetibora (starog više od 400 godina) koji ordinira nad selom i simbolizuje dug život ovdašnjih gorštaka. Tu se akumulira neverovatna energija i „pune baterije“. Stazom „Šest izvora“ u selu koje ima preko sto registrovanih izvora bistre pijaće vode obilazimo i etno-naselje Guvništa gde je vreme stalo, i novoizgrađeni kamp sa bazenom Kovčica. Posle ručka opra- štamo se od naših domaćina. Vraćamo se istom maršutom – preko Nove Varoši, Zlatibora, Užica, Čačka... U Beogradu smo u večernjim satima U prtljagu je, verujemo, i kamenčić prijepoljskog mozaika.

CENA ARANŽMANA: 100 EUR, plaćanje u dinarima po srednjem kursu NBS na dan uplate. Aranžman je rađen na bazi minimum 10 osoba.

U CENU JE UKLJUČENO:

- Prevoz modernim turističkim minibusom (klima, DVD), prema navedenom programu,

- Obilasci prema programu,

- Usluge pratioca-vodiča sve vreme puta,

- Ručak u restoranu „Zlatarska jezera“

- Ručak u seoskom domaćinstvu u Sopotnici,

- Smeštaj u seoskom domaćinstvu u Kamenoj Gori na bazi jednog pansiona i jednog polupansiona,

- Splavarenje Limom na relaciji manastir Kumanica-Brodarevo, ili Lučice (gumenim splavovima, sa kompletnom opremom),

- Troškovi organizacije putovanja.

U CENU NIJE UKLjUČENO: Najam bicikala, paraglajdera, individualni troškovi.

YUTA STANDARD Uz ovaj program važe Op- šti uslovi putovanja Agencije „SAN-Tours“.