početna nazad

Planinarenje

PLANINARENJE

PLANINARENJEPored rekreacije i fizičkog zadovoljstva, uživanja u prirodnim lepotama i retkostima, bićete u prilici da vidite i brojne kulturno-istorijske spomenike.


Sređenim i markiranim planinarskim stazama povezani su Zlatibor sa Zlakusom, Mokra Gora sa Kadinjačom, Jelova Gora sa kanjonom reke Dervente.


Kontakt: Planinarsko udruženje Rujno

Adresa: Užice, Svetog Save 22

Telefon: 064 270 70 11

Planinarsko udruženje Zlatibor

Adresa: Užice, Vidovdanska 28a, stan 4.

Telefon: 031 521 150

PLANINARENJEPlaninarska staza Terzića avlija podeljena je na četiri staze po svojoj težini i dužini a koje se međusobno ukrštaju tako da su pristupačne svim kategorijama planinara i rekreativaca. Najduža staza je Dušan silni (24,8 km), zatim staze Prvog užičkog partizanskog odreda (14,9 km) i Staza zlakuških grnčara (14,2 km) dok je najkraća i najlakša Staza zdravlja (5.8 km). Sve staze kreću i završavaju se u Etno parku Terzića avlija. Ovim stazama Etno park Terzića avlija, spojen je sa Potpećkom pećinom, ribnjacima, starim vodenicama i vodopadom na rečici Petnici, mestom pod Gradinom gde je bio bivak Prvog užičkog partizanskog odreda, vidikovcem Karadžića stena, vrhom Gradina na kom se nalazi spomenik iz II sv. rata u obliku kamene piramide (ujedno i najviša tačka na stazi), vododelnicom duž koje se nalazi nekoliko vidikovaca sa kojih se pružaju pogledi na panorame Sevojna, Požege, Drežnika, Rogu, Zlakuse, Potpećkog i Zlakuškog polja, vrhove Zlatibora (Tornik, Čigota), Ovčara, Kablara, Golije, Mučnja, Jadovnika, Jelove gore ... zatim Roškom banjom, rekom Rzav sa plažama i visećim mostovima, selom Rupeljevom (u Vrstinama se nalazi majdan u kome se vadi kalcit).


Kontakt: Telefon: 031 546 118  |  www.zlakusa.com

PLANINARENJENa Tari je obeleženo 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120 km. Za korišćenje ovih staza preporučuje se korišćenje planinarskih mapa do kojih se može doći na informativnim punktovima u Parku.


Šetna staza Jarevac na Kaluđerskim barama ima dužinu od 1.300 metara, na nadmorskoj visini od 1.060 metara. Staza prolazi kroz zabareno područje planinskog potoka Jarevac na Kaluđerskim barama. Šetna staza je lagana-izletnička staza koja prolazi kroz polja na kojima se mogu videti retke biljke karakteristične za vlažna staništa Tare. U vodama Jarevca se može videti retka vrsta ribe, pijor ili gagica koja živi u bistrim planinskim potocima. Jedan deo staze vodi kroz šume crnog i belog bora, kao i mešovite šume smrče, jele, bukve sa primesama javora, bresta i crnog graba... Opremljena je sa drvenim prelazima, mostićima, klupama za odmor i informativnim tablama... Ova šetna staza (1300m) se nastavlja u planinarsku stazu dužine 3 km koja vodi do izletišta Brana Jarevac. To je obnovljen izletnički prostor sa uređenim odmorištem pored jezera formiranog obnavljanjem urušene brane na Jarevcu. Za prolazak planinarske staze potrebna je adekvatna oprema. Planinarska staza se završava na ulazu u Rezervat prirode 'Klisura Rača' kod brane i jezera na Jarevcu, a kanjon Rače spaja je sa šetnom stazom 'Rača' čineći sa njom jedinstvenu celinu.

Šetno-edukativna staza Banjska stena na Mitrovcu u dužini od 6,5 kilometara je namenjena posetiocima svih uzrasta, a potrebna im je samo udobna obuća i laganim hodom mogu je proći za 1 čas i 30 min. Početak šetne staze je kod prvog uređenog odmorišta na Mitrovcu, asfaltnim putem 400 metara iza Centra za posetioce. Preko puta odmorišta nalazi se ulaz u u prirodnom rezervat Crveni potok, jedinstveno stanište omorike na tresetištu. Šetno-edukativna staza je u stvari makadamski-šumski put koji vodi od Mitrovca prema rezervatu Pod Gorušicom. Duž staze je postavljeno 5 odmorišta sa klupama, korpama za otpad, edukativnim tablama. Table imaju edukativni karakter i imaju za cilj bolje upoznavanje posetilaca parka sa florom i faunom Tare. Posle 6 km ravnim putem kroz mešovite lišćarske šume dolazi se do skretanja koje vodi do vidikovca Banjska stena. Slika ovog vidikovca je prepoznatljiva i odavde se pruža pogled na najveći kanjon u Nacionalnom parku, kanjon reke Drine i jezero Perućac. Pored nezaboravnog pogleda na planinski masiv, doživljaj na vidikovcu upotpunjuju stoletna stabla crnog bora sa tanjirastim krunama karakterističnim za bor na krečnjačkim liticama izvajanim na vetru.


Kontakt: Nacionalni park Tara

Adresa: Milenka Topalovića 3, Bajina Bašta

www.nptara.rs  |  office@nptara.rs

© 2019 - Turistička organizacija regije Zapadna Srbija