zlatibor 2

Brojni izvori čiste i hladne vode naleze se širom Zlatibora. Neki od njih su među najboljim u Srbiji, kao što su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom Potoku, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini, Kulaševac i Đurkovac na Kraljevim Vodama, izvori u Borkovcu i mnogi drugi. (Đenić, 1970).

I nekoliko mineralnih izvora raspoređenih s kraja na kraj planine mogli bi obogatiti turističku i zdravstveno-rekreativnu ponudu Zlatibora. Nedaleko od Rožanstva, uz reku Prištavicu nalazi se banja Vapa sa izvorom lekovite vode, čija je stalna temperatura 17 stepeni celzijusevih jer izvire iz velike dubine. Kao lekovita od davnina je korišćenja za oboljenja kože, sluzokože i očiju.

U dolini reke Ribnice, nedaleko od njenog ušća u Crni Rzav, nalazi se nekoliko izvora lekovite vode, u narodu poznate kao „bele“ vode.

I u Mokroj Gori pored reke Kamešine nalazi se izvor mineralne vode, zovu je „Bela voda“ a leči kožne i očne bolesti. Ovaj izvor se pominje i u legendama i pričama ovog kraja. Korišćen je još u vreme Turaka, a analiza vode izvršena na Institutu za rehabilitaciju je potvrdila njenu lekovitost.