Zbog toga ne čudi što veliki broj klubova, ne samo iz naše zemlje i regiona već iz čitavog sveta, svoje ekipe upravo dovode na Zlatibor u toku bazičnih priprema. To su brojne ekipe iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rumunije, Rusije, Kipra, Brazila… Reprezentacije Srbije (košarka, fudbal i odbojka), kao i reprezentacija Crne Gore (košarka) na ovoj planini su pronašle idealne uslove za pripreme svojih sportista pred velika takmičenja, kao što su evropska i svetska prvenstva i Olimpijske igre.

Dečiji košarkaški, fudbalski i odbojkaški kampovi se održavaju svake godine upravo na Zlatiboru, ne samo zbog odlične sportske infrastrukture već i zbog velikog broja smeštajnih kapaciteta koji se bave dečijim i omladinskim turizmom.

Fudbalski tereni

Najpopularniji i najatraktivniji timski sport na svetu je svakako fudbal. Na Zlatiboru, pored izvanrednih klimatskih uslova, dobru osnovu za bazične i takmičarske pripreme fudalera upotpunjuje savremena infrastruktura.

U neposrednoj blizini centra Zlatibora, u sastavu Sportskog centra Čajetina, nalaze se tri fudbalska terena, jedan veliki (standardna veličina fudbalskog terena) i dva manja za pripreme. Tereni su na prirodnoj travnatoj podlozi.

U sastavu hotela Palisad imaju četiri fudbalska terena (dva na prirodnoj i dva na veštačkoj podlozi). Jedan od ovih terena na prirodnoj podlozi se nalazi u samom centru Zlatibora, a preostala tri pored magistralnog puta ka Crnoj Gori, na samo par kilometara od centra Zlatibora.

Takođe, još dva fudbalska terena, na prirodnoj travnatoj podlozi, su u privatnom vlasništvu. Jedan se nalazi neposredno pored glavnog kružnog toka na ulsku u turistički centar, a drugi u naselju Golija.

U Čajetini postoje tri fudbalska terena, jedan je na veštačkoj podlozi i u vlasništvu je Sportskog centra Čajetina, a preostala dva na prirodnoj travnatnoj podlozi u okviru Sportskog centra Rajevac. Ovi  tereni su manjih dimenzija 40 m x 30 m i 50 m x 40 m i idealni su pripreme fudbalskih ekipa.

Tereni za košarku

Pored fudbala, najzastupljeniji timski sport je svakako košarka. Klimatske i reljefne karakteristkike Zlatibora, odlična sportska i turistička infrastruktura predstavljaju idealne uslove za bazične pripreme košarkaških timova. Pored sportskih hala na Zlatiboru i Čajetini postoje i otvoreni tereni za košarku na tartanu ili na betonskoj podlozi.

Na Zlatiboru postoje i dva dečija košarkaška kampa: Košarkaški kamp Maxima i Akademski košarkaški kamp profesora Aleksandra Nikolića.

Košarkaški kamp Maxima

Smešten je u samom centru Zlatibora u odmaralištu Sunčani breg, koje je potpuno prilagođeno potrebama mladih sportista. U košarkaški kamp Maxima svake godine dolaze igrači i treneri iz svih delova naše zemlje, kao i iz inostranstva.

Realizacija kompletnog stručnog rada se odvija po ekskluzivnom programu košarkaškog kampa Maxima koji je baziran na najsavremenijim dostignućima američkih kampova, kao i na osnovama programa reprezentativnih selekcija mlađih kategorija Srbije. Programi treninga su prilagođeni uzrastu i trenutnom kvalitetu polaznika, a treninzi se odvijaju po selektivnim grupama. Glavni akcenat treninga je da polaznici kampa napreduju u košarci i dobijaju prave smernice za dalji rad. Svakodnevno se održavaju mnoga takmičenja i utakmice po grupama sa vrednim nagradama gde polaznici kampa razvijaju sportski duh i pobednički mentalitet. Pet moderno opremljenih košarkaških terena je potpuno osvetljeno reflektorima tako da je efekat treninga i utakmica doveden na najviši nivo.

Vlasnik objekta Sunčani breg i direktor kampa je naš istaknuti košarkaš Miroslav Pecarski.

Košarkaški kamp Profesora Aleksandra Nikolića

Jedan je od prvih košarkaških kampova u Evropi. Cilj ovog kampa je od početka bio isti: unapređivanje dečije i omladinske košarke kroz učenje, igru, takmičenje, druženje, socijalizaciju i zabavu. Program pruža mogućnost napredovanja u košarkaškom znanju, a desetodnevni boravak u kampu sticanje poznanstava iz celog sveta i prijatelja za ceo život. Za sve ove godine kroz programe kampa je prošlo više od 40.000 dečaka i devojčica.

Mnogo je imena i ličnosti koji su ostavili trag boraveći ili radeći u ovom kampu, kao što su Bratislav Bata Đorđević, Borisav Ćorković Reba, Mihailo Pavićević, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga i mnoge druge legende srpske košarke.

Svake godine kamp Profesora Aleksandra Nikolića se održava na Zlatiboru u dečijem odmaralištu Golija koje je opremljeno sa četiri košarkaška terena i jednom zatvorenom halom.

Tereni za tenis

Poslednjih godina popularnost belog sporta je sve veća, tako da pored fudbala i košarke predstavlja jedan od najomiljenijih sportova u Srbiji.

Teniserima su na raspolaganju četiri terena u sastavu hotela Palisad čija je podloga šljaka i dva terena u sastavu Studentskog odmarališta Ratko Mitrović čija je podloga tartan.

U 2010. godini otvoren je teniski centar „Springs“, 2,5 km od magistralnog puta Beograd-Podgorica i delom se graniči sa regionalnim putem Zlatibor-Sirogojno. Centar se prostire na četiri hektara. Odvojen je od naseljene zone u lepom prirodnom okruženju. Raspolaže sa sedam šljakastih terena, svlačionicama, teniskim klubom, kafićem i apartmanima za smeštaj tenisera.

U Čajetini postoji jedan teren za tenis na šljaci u okviru Sportskog centra Rajevac.

Tereni za druge sportove

Odbojka na pesku

Na Zlatiboru postoje tri terena za odbojku na pesku. Dva se nalaze na samom uslasku u turističko mesto (pored fudbalskog terena) i u okviru su novoizgrađenog parka za decu. Treći se nalazi u vlasništvu Konačišta Braća Sekulić.

Multifunkcionalni tereni

U okviru Studentskog odmarališta Ratko Mitrović nalaze se pet sportskih terena –  za mali fudbal (ili rukomet), košarkaški, odbojkaški i dva terena za tenis. Svi tereni su na tartan podlozi, pokriveni su reflektorima za noćnu rasvetu i idealni su za sve vrste takmičenja rekreativaca.

Institut Čigota raspolaže sa tri terena sa asfaltnom podlogom. Tereni su za mali fudbal (ili rukomet), odbojku i košarku. Po potrebi sva tri terena mogu biti košarkaška. Tereni imaju noćno osvetljenje. Tereni se uglavnom koriste za treninge i rekreaciju u okviru Čigota programa.

Konačište Braća Sekulić imaju dva terena (beton i tartan). Tereni su multifunkcionalni i mogu biti za mali fudbal (ili rukomet), košarku i odbojku. U objektu borave brojne juniorske klupske ekipe iz naše zemlje na bazičnim pripremama, jer je odjekat prilagođen za smeštaj i boravak dece.

U okviru Odmarališta Sport trim u naselju Karaula postoje dva košarkaška terena na asfalnoj podlozi. Idealni su organizovanje košarkaških kampova za decu, a u blizini se nalazi i trim staza u dužini od 740 metara sa vežbalištima.

Za rekreativce na Zlatiboru postoje još četiri multifunkcionalna terena na betonskoj podlozi u naselju Golija (ulica Vojvođanska),  naselju Đurkovac (ulica Zelenkada), naselju Obudojevica (ugao ulice Bačijska i Bregovi) i naselju Karaula (pored trim staze).

U okviru Ski centra Tornik nalazi se jedan multifunkcionalni teren na tartan podlozi. Teren može biti za mali fudbal (ili rukomet), košarku, odbojku ili tenis.

U Čajetini postoje četiri terena u okviru kompleksa Novi park kojim upravlja Sportski centar Čajetina. Rekreativcima je na raspolaganju fudbalski teren na veštačkoj podlozi, tereni za košarku, odbojku I tenis na betonskoj podlozi, kao i teretana na otvorenom.

Sportske hale

Turističko rekreativni kompleks Zlatibor

Turističko rekreativni kompleks Zlatibor nalazi se na svega stotinak metara od samog centra, jezera i Kraljevog trga. Multifunkcionalni objekat, pored velike savremene sportske dvorane, ima i smeštajni i ugostiteljski sadržaj, kao i veliki parking. Sportska dvorana nudi najviše standarde za odigravanje utakmica i pripreme ekipa.

Površina hale je 1.500 m², visina 15 metara, kapacitet 712 sedišta, a sa teleskopskim tribinama može ugostiti i do 2.500 gledalaca. Dvorana raspolaže i sa VIP ložama, pogodnim za posebne goste i medije. Po potrebi dvorana može da se podeli na tri standardna košarkaška terena, što omogućava trening više ekipa istovremeno. Tokom godine veliki broj ekipa iz naše zemlje, ali i inostranstva dolazi na bazične pripreme ili pripreme pred velika takmičenja u ovu dvoranu. Održavaju se brojne košarkaške, rukometne i odbojkaške utakmice, takmičenja u borilačkim veštinama i boksu, ritmičkoj gimnastici, futsalu (mali fudbal)…

Sportska hala u Čajetini

Sportska hala u Čajetini izgrađena je sredinom 80-ih godina prošlog veka, a 8. novembra 2019. godine završeno je renoviranje kojim je dom čajetinskih sportista dobio savremen izgled i odličnu opremljenost.

Kapacitet dvorane iznosi 1000 mesta, na raspolaganju korisnicima su i teretana, nove svlačionice, loža, a poseban prostor za druženje gledalaca i sportskih radnika je i prostrana galerija smeštena pored nove tribine. Dobroj funkcionalnosti dvorane doprinose i medicinska soba, spravarnice i medija centar.

Pobede u čajetinskoj dvorani najviše su slavili košarkaši Zlatibora dolaskom do Superlige i ABA2 lige, ali i odbojkašice i futsaleri istoimenog kluba. Brojne ekipe tradicionalno koriste dvoranu Sportskog centra Čajetina za pripreme, a među njima su KK Panatinaikos, Crvena zvzda i Partizan, mlađe selekcije reprezentacije i mnogi klubovi Srbije i regiona kako košarkaški, tako i odbojkaški, ali i takmičari iz drugih sportova.

Dvorana u Čajetini je prava baza razvoja lokalnog sporta jer je mesto održavanja treninga svih mlađih selekcija i školica, ali i prostor gde časove fizičkog vaspitanja sprovode učenici srednje škole.

Osim sportskih manifestacija, dvorana SC Čajetina je bila domaćin i kulturno-zabavnih događaja dokazavši se kao multifunkcionalan objekat.

Balon sala

U vlasništvu Konačišta Braća Sekulić na Obudojevici nalazi se balon sala sa multifunkcionalnim terenom za košarku i odbojku. Balon sala je dimenzija 28×15 metara, sa mogućnošću grejanja tokom zimskog perioda. Teren je na tartan podlozi i idealno je mesto za organizaciju dečijih sportskih kampova.

Kontakti:

Sportski centar Čajetina (sportska hala, fudbalski i multifunkcionalni tereni)

+381 (0)31 383 22 56

+381 (0)31 383 19 98

ksc.cajetina@gmail.com

Turističko rekreativni kompleks Zlatibor (sportska hala)

+381 (0)31 848 140

stczlatibor@zlatibor.org.rs

Hotel Palisad (fudbalski i teniski tereni)

+381 (0)31 841 151

i.karapetrovic@palisad.rs

prodaja@palisad.rs

Petar Gukić (fudbalski tereni)

+381 (0)63 878 06 65

Sportski centar Rajevac (fudbalski i teniski tereni)

+381 (0) 3831 378

info@scrajevac.com

Studentsko odmaralište Ratko Mitrović (košarka, tenis, mali fudbal, odbojka – tartan podloga)

+381 (0)31 841 369

studentsko@gmail.com

Ski centar Tornik (multifunkcionlani teren – tartan podloga)

+381 (0)31 315 0002

+381 (0)31 315 0005

marketing@skijalistasrbije.rs

Konačište Braća Sekulić (multifunkcionalni tereni – tartan i beton)

+381 (0)31 841 864

zdanje@mts.rs

Košarkaški kamp Maxima

+381 (0)11 210 72 50

+381 (0)11 316 91 86

maxicamp@eunet.rs

Akademski košarkaški kamp profesora Aleksandra Nikolića

+381 (0)11 289 10 95

+381 (0)65  860 02 02

biljanapesic62@gmail.com

Teniski klub Springs

+381 (0)64 137 13 10

mikdedic@gmail.com

Institut Čigota (multifunkcionalni tereni – asfaltna podloga)

+381 (0)31 597 597

office@cigota.rs

Odmaralište Sport trim (košarkaški tereni – betonska podloga)

+381 (0)31 843 043

sporttrim@gmail.com