drinska-regata-splavarenje

Splavarenje je, u vreme kada nisu postojale druge saobraćajnice, bilo najjeftiniji način za prevoz drveta od Tare do Beograda.

Godinama su splavari suvereno vladali rekama isvojom splavarskom veštinom, hrabrošću, smelošću i izdržljivošću izazivali divljenje.

To su uglavnom bili vešti ljudi iz naselja oko Tare. Osnovnu konstrukciju splava činile su dugačke oblice borovih i smrčevih stabala, koje se međusobno povežu vezivanjem i zakivanjem. Na sredini splava obično se nalazilo ognjište na kome su se splavari grejali i pripremali hranu. Pozadi se nalazila krma pomoću koje su asplavari upravljali splavom. Na splav se naslaže dosta oble i rezane građe, i tako sve do Beograda, iz dana u dan.

Stogodišnje splavaranje niz reku Drinu prekinuto je izgradnjom hidroelektrana, a čuveni drinski splavari morali su da napuste svoju reku i svoje zanimanje. U pokušaju da od zaborava otrgne barem deo ove tradicije, S.T.C. „Bajina Bašta“ svake godine organizuje Drinsku regatu na kojoj se, pored više stotina različitih plovila, nađe i po nekoliko autentičnih drinskih splavova od borovih debala.

Pored toga, S.T.C. „Bajina Bašta“ poseduje više velikih vojnih desantnih čamaca, kojima se svi zainteresovani mogu spustiti niz reku Drinu i uživati u njenim čarima. Čamcima upravljaju iskusni kajakaši, koji se brinu da sve protekne bezbedno. Trasu i vreme trajanja spusta birate sami, kao i dodatni program.

Osetite uzbudjenje i doživite Drinu svim čulima!