O postojanju ljudskih zajednica na području Čačka, svedoče arheološki lokaliteti iz različitih istorijskih perioda. Najstarija arheološka nalazišta potvrđuju da se život na području današnjeg Čačka odvijao od 5500. godine p.n.e.

Rimske terme

Iz perioda rimske vladavine, značajno arheološko nalazište koje se nalazi u centru grada su Rimske terme, sagrađene krajem III i početkom IV veka.

Prilikom iskopavanja temelja stambeno-poslovne zgrade u centru Čačka, u delu između Gospodar-Jovanove ulice i Gradskog šetališta, iza hotela Beograd, u neposrednoj blizini Doma kulture otkriveni su ostaci građevine iz rimskog doba.

Rimske terme u Čačku sagrađene su krajem III i početkom IV veka naše ere, da bi potom u drugoj polovini IV veka bile obnovljene i korišćene sa istom namenom.

Hram Vaznesenja Hristovog

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, nekada poznata i kao manastir Bogorodice Gradačke, jedan je od najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola grada Čačka. Istorija hrama i grada uzajamno je čvrsto povezana i isprepletana.

Knez Stracimir, brat župana Stefana Nemanje bio je oblasni vladar krajeva oko Morave i kao istaknuta ličnost sagradio je manastir kao svoju zadužbinu na obali Zapadne Morave u periodu od 1186. do 1190. godine, posvetivši ga Presvetoj Bogorodici. Još od samog nastanka manastir Bogorodice Gradačke zauzimao je visoko mesto u hijerarhiji Srpske Pravoslavne Crkve, kao zadužbina ktitora iz vladarske kuće, uživao je ugled „kraljevskog manastira“.

Za vreme turske vladavine crkva je nekoliko puta delimično rušena i pretvarana u džamiju, a srpski narod je obnavljao u pravoslavni hram.

Prvobitan naziv naselja bio je Gradac. Pod nazivom Čačak, prvi put se pominje 18. decembra 1408. godine, u jednom spisu Dubrovačkog arhiva, zbog čega se 18. decembar obeležava kao Dan grada.

Crkva Vaznesenja Hristovog (1)

Konak Jovana Obrenovića

Konak Jovana Obrenovića nalazi se u centru grada i posle crkve je najstarija sačuvana građevina u gradu. Jovan Obrenović, brat kneza Miloša Obrenovića, sagradio je konak 1835. godine. Na spoljnoj fasadi nalazi se grb dinastije Obrenović, jedini sačuvan grb dinastije u zemlji.

Konak Jovana Obrenovića

Memorijalni kompleks na Ljubiću

Memorijalni kompleks na Ljubiću udaljen je 4 km od centra grada. Spomenik u centralnom delu kompleksa posvećen je Boju na Ljubiću, koji se odigrao 1815. godine i odlučujuće uticao na ishod Drugog srpskog ustanka i  istaknutom junaku, Tanasku Rajiću.

U okviru kompleksa nalaze se i spomenici oslobodiocima iz XIX i XX veka, crkva posvećena knezu Lazaru i turističko-informativni centar-suvenirnica.

Ovo znamenito mesto predstavlja omiljeno izletište Čačana, sa prelepim pogledom na grad.

Memorijalni kompleks Ljubić 2

 

Spomen park borbe i pobede

Spomen park borbe i pobede posvećen je palim borcima NOVJ i žrtvama fašizma iz Čačka i okoline stradalim tokom Drugog svetskog rata. Spomen park predstavlja poznato izletište Čačana.

Spomen park čačak

 

Ustanove kulture

 

Narodni muzej

U konaku Jovana Obrenovića nalazi se stalna postavka Narodnog muzeja u Čačku, koji je osnovan 1952. godine i čuva oko 20.000 predmeta-eksponata. Stalna postavka muzeja obuhvata tri celine: od praistorije do kraja srednjeg veka, crkve i manastiri čačanskog kraja i ustanci i ratovi od 1804-1941. godine.

Narodni muzej čačak

Umetnička galerija “Nadežda Petrović” nalazi se u centru grada i nosi ime čuvene slikarke rođene u Čačku. Od 1961. godine, kada je osnovana, Galerija u svom izložbenom prostoru organizuje mnogobrojne izložbe, likovne radionice i druge kulturne programe i jednu od najznačajnijih likovnih manifestacija „Memorijal Nadežde Petrović“.

Izložbeni prostor – Galerija “Risim” predstavlja sastavni deo Umetničke galerije “Nadežda Petrović”.

Galerija Nadežde Petrović Čačak

 

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis”

Ovo je najstarija ustanova kulture u gradu, čiji se početak vezuje za 1848. godinu. Biblioteka nosi ime čuvenog pesnika, koji je rođen u Zablaću kod Čačka. Pesnička manifestacija “Disovo proleće” posvećena Vladislavu Petkoviću Disu, jedna je od najznačajnih manifestacija koja se održava u Čačku, još od 1964. godine.

Gradska biblioteka DIS cacak

Međuopštinski istorijski arhiv nalazi se u centru grada, u zgradi nekadašnjeg Okružnog načelstva, sagrađenoj 1877. godine.

Međuopštinski istorijski arhiv foto Zoran Milošević u Čačku

Dom kulture u Čačku nalazi se u samom centru grada, na gradskom trgu. U holu Doma kulture nalazi se najveći fikus u Srbiji, odgajan u zatvorenom prostoru.

Dom kulture u Čačku