Tradicionalna jela

Tradicionalna jela

Ne znam za srećniji savez od onog u koji stupaju u prohladno zimsko jutro, komplet lepinja i domaće kiselo mleko ili jogurt.

Teletina ispod sača: mekana, sočna, topi se u ustima... tokom konzumacije ovog jela zapadate u blaženo stanje sreće i hedonističkog zadovoljstva! Jelo umiruje moguću „gurmansku“ grižu savesti bogatim prilozima povrća koje vam kaže - ovo je čisto zdravlje!

Jagnjetina ispod sača (ili/i) teletina ispod sača, pitanje je sad?

Malo sira zlatarskog i sjeničkog, malo pršute zlatiborske, po koji režanj slaninice zlatiborske, nekoliko kolutića kobasice užičke, šaka čvaraka, pride proje i starog kajmaka užičkog, flaša stare prepečenice... To se zove eratluk ili predjelo. Izostavljanjem ma kojeg elementa, ruši se čitava koncepcija erskog doživljaja.

Kačamak: moćan, ukusan i zdrav! Bolji od svakog kornfleksa ili pahuljica. Može se konzumirati samo sa mlekom, samo sa kajmakom ili sirom, ili sve zajedno, ili nešto od ovog zajedno, ili... Kako god, vaš ukus bira kombinaciju.

A pre predjela ili doručka sačunjenog od autentičnih proizvoda Zapadne Srbije, uz čaj ili kafu neizostavna je domaća rakija od šljive ili maline iz Ariljskog kraja, uz kašičicu meda sa sušenom malinom ili kompot od zdravih malina ubranih u malinjacima čište sredine Arilja. A kao slatkiš, da se zadovolji želja sladokusaca, tu su sušene maline (proces liofilizacije) u mlečenoj čokoladi ili samo sušena malina, jagoda, kajsija, borovnica i jabuka, za one koji izbegavaju sltkiše, a žele da se zaslade (proizvodi firme „Drenovac“ Mirosaljci, Arilje; +381 31 3899 272, +381 65 44 55 505 office@drenovac.co.rs, www.drenovac.co.rs).