BICIKLIZAM

Đetinjarenje predstavlja biciklističku vožnjun koja se organizuje svake godine kroz kanjon reke Đetinje. Cilj ove manifestacije je podsticanje građana Užica na rekreativne aktivnosti u prirodi i njihovo upoznavanje sa kanjonom reke Đetinje.


Ovom manifestacijom se najavljuje letnja sezona u Užicu i promoviše biciklistička staza kroz kanjon Đetinje, kao i rekreativne aktivnosti usmerene ka svim građanima Užica.


Bicikli se voze trasom stare pruge uskog koloseka, obalom reke Đetinje, kroz tunele sa krajnjim odredištem na brani na Vrutcima, odakle se učesnici vraćaju istim putem nazad u grad. Ukupna dužina puta je 22 kilometara.


Kontakt: BU Ciklon

Adresa: Nemanjina 45, 3100 Užice

www.ciklon.uzice.net

Zbog svih svojih odlika, ali i zbog veličine prostora koji obuhvata, Tara je kao stvorena i za bavljenje cikloturizmom. Kilometri asfaltnih i vrlo dobrih makadamskih puteva na ovoj planini omogućavaju vožnju u svako doba godine i po svakom vremenu, čak i tokom zime ako nema velikih snežnih padavina.


Stotine šumskih staza i puteljaka obećavaju doživljaj za ljubitelje senovite tišine, no ni oni ambiciozni neće ostati uskraćeni: na raspolaganju im je izazov bezbrojnih tehnički i fizički zahtevnih deonica. Kuda god da se krene nema opasnosti od monotonije - pejzaži se stalno menjaju, usponi i nizbrdice se smenjuju sa vožnjom kroz pitome doline, impresivni vidikovci i nesputani vidici na divlje i netaknute predele ustupaju mesto gostoprimljivim selima sa očuvanim starim kućama i domaćinima uvek raspoloženim za druženje.

Kontakt: Nacionalni park Tara

Adresa: Milenka Topalovića 3, Bajina Bašta

www.nptara.rs  |  office@nptara.rs