Mokra Gora

Nostalgijom kroz vreme

Mokra Gora

''Izvolite u voz, polazimo'', obraća se putnicima kondukter u davnašnjoj uniformi na početnoj stanici uske pruge, odakle muzejski ''ćira'' kreće u vožnju planinskim padinama. I začas je voz pun turista iz Japana, Nemačke, Rusije, Švajcarske, sa raznih strana sveta. A svi nasmejani i zadovoljni tek što je lokomotiva zakloparala. Ovakvi prizori – biserno čisti vodotokovi i izdašni izvori, prelepa  odmorišta u brdima opasanim četinarima, trasa čudesne pruge nalik osmici – uvek ih uzbuđuju i iznova ovde dovode.

Reč je o Mokroj Gori, naravno, i putovanju muzejskom železnicom ''Nostalgija'' koja vozi strmim stranama Šargana i kanjonom Rzava, sve do Drine. Jedinstvenoj atrakciji naših prostora, uskom koloseku lepote i zadovoljstva. Putuje planinom i nizijom neumorni mokrogorski ''ćira'', strogo poštujući red vožnje, sa vremešnim a uređenim vagonima uvek punim ljubitelja muzejske železnice. Preko Šargana ''osmicom'' savladava 300 metara nadmorske visine, prelazi 10 mostova i kroz 22 tunela, ukupno 16,5 kilometara u jednom pravcu. Od Mokre Gore ka Višegradu ''ćira'' ide kanjonom Rzava, prelazi državnu granicu i spušta se nadomak ćuprije na Drini, prelazeći deonicu dugu dvadesetak kilometara, sa devet tunela i 12 mostova.

Uz železnicu posebnu čar celom kraju daje i Drvengrad Emira Kusturice, naselje tradicionalnih zdanja i visokog komfora na brdu Mećavnik. Sve je u ovom drvenom gradu zanimljivo i neobično, kao i filmovi slavnog reditelja: od vrhunskih umetničkih sadržaja, preko smeštaja za najzahtevnije, bazena, skijališta i sportskih terena do objekata narodnog graditeljstva, jela iz bakine kujne i čuvanja žive tradicije ovog kraja.