Vidikovci na Tari

Predivan pogled i očuvana priroda učiniće da vam ipresivan prizor sa vidikovaca na Tari ostane duboko u sećanju.

Banjska stena

BANjSKA STENA dugo je nosila naziv Kozja stena, međutim ovaj vidikovac se nalazi na Banjskom točilu pa otuda i naziv Banjska stena. Banjsko točilo je bilo dugačko 1100 m, od Banjske pa sve do Drine. Točilo je ustvari uvala, kao korito, i tuda su ljudi spustali seno i drva sve do Drine.

Banjska stena se nalazi 7 km, 1 h pešačenja makadamom, od Mitrovca, na 1024 m nadmorske visine. Sa ovog vidikovca može se videti HE „Bajina Bašta“ i srednji tok Drine sa svih sedam rečnih terasa.

Bilješka stena

BILjEŠKA STENA se nalazi u Zvezdi. Do ovog vidikovca se najlakše stiže od Perućca pored jezera, pa kroz Rastište i Sedaljku (mesto sa najmanje padavina na Tari, 596 mm godišnje), zatim se nastavlja asfaltom do Predovog Krsta, pa makadamom 7 km i stiže se na odredište. Bilješka stena se nalazi na samoj ivici kanjona i tu je stanište Pančićeve omorike. Od ivice vidikovca, i levo i desno, nalazi se Pančićeva omorika, kraljica Tare.

Na ivici platoa rukom možete dohvatiti vrhove omorika koje tu rastu.

bilješka stena

Borovo brdo

Vidikovac BOROVO BRDO se nalazi na oko 30 min od hotela „Omorika“. Na tom mestu se nalazi spomen obeležje borcima račanske čete. Sa ovog vidikovca možete videti Bajinu Baštu i manastir Raču. Naspram vidikovca se vide plato Sokoline i stene kanjona reke Rače koji je nastanjen divokozama i medvedima, i gde se gnezdi jedini preostali par Surog orla, koji predstavlja pravu retkost.