Spomenici kulture

Pešterska visoravan je sa svih strana okružena brojnim kulturno – istorijskim spomenicima

U samoj Sjenici nalazi se Džamija Valide Sultan (19. vek), zadužbina majke sultana Abdul Hamida Drugog, sa kupolom prečnika 15 metara, bez ijednog stuba i bez temelja.

Osim što je džamija koja i danas novi epitet glavne čaršijske, ovaj spomenik predstavlja zlatnu eru Sjenice, vreme kada je Sjenica bila sedište Sandžaka – upravne oblasti u Osmanskom carstvu.  Arhitektonski, jedan od najlepših islamskih spomenika u našoj zemlji.

Drugi, veoma značajan spomenik islamske kulture jeste Džamija u Uglu (1703.). Ova džamija je najstarija džamija na teritoriji opštine Sjenica i ima veoma jak uticaj na lokalno stanovništvo, koje se na Pešter doselilo iz Hercegovine, Crne Gore, ali i Albanije.

Vreme izgradnje crkve sv. Arhangela u Kumanici nije sasvim utvrđeno, mada se pretpostavlja da potiče iz XIII veka. Ova se crkva pominje u “Kruševackom pomeniku” iz XI veka. Godine 1604. prilozeno joj je poznato “Kumaničko jevanđelje“. Inače, crkva je vekovima bila u ruševinama i napuštena. 1971. godine je obavljeno prvo arheolosko istraživanje. Iako je crkva poslednjih nekoliko vekova bila porušena ona je do danas ostala jače kultno mesto od mnogo poznatih manastira u njenom okruženju. Tokom 2000. godine crkva je obnovljena i stavljena pod krov.

kumanica manastir

Manastir Kumanica se nalazi na teritoriji opštine Sjenica. Crkva u Kumanici posvećena je Svetom Arhangelu Gavrilu, bestelesnoj-duhovnoj sili Božjoj.