Guča

Guča - Ljubav na prvi pogled!

Priroda je ovaj kraj nesebično darovala, idiličnim pejzažima, prostranstvima pod nepreglednim livadama i šumama, bujnim potocima i brzacima, zatalasanim pobrđima i drugim prirodnim vrednostima. Oivičeno planinskim vencima Ovčara, Jelice, Troglava, Čemerna i Golupca prostire se Dragačevo, zahvatajući površinu od 661 km2 . Središnjim delom ovog živopisnog prostora svoj tok je usekla reka Bjelica. Na padinama rasuta sela, neugašena ognjišta i srdačni Dragačevci, istrajni u želji da očuvaju svoja domaćinstva, dedovinu i nasleđe.

Pored puta prolaznike „ pozdravljaju“ krajputaši- autentični kameni svedoci hrabrosti i odvažnosti naših predaka i jednistveno obeležje ovog kraja. Veliku zahvalnost dugujemo trubi. Zvuci ovog instrumenta odveli su nas u svet, a svet doveli kod nas.

Odmah po dolasku u Guču, goste očekuje pregršt asocijacija na trubačku smotru koja se ovde održava punih 60 godina. U samom centru dominira bronzana figura Spomenika trubaču, simbol ove male varošice i omiljeno mesto za fotografisanje naših gostiju. Nedaleko je i Muzej trube, koji čuva od zaborava ličnosti i događaje koji su obeležili dugu tradiciju trubaštva u Guči. Centralno mesto ove varoši zauzima i Crkva Sv. Arhangela Gavrila iz XIX veka u prelepo uređenoj crkvenoj porti. Baš ovde truba je prvi put zasvirala, i dan danas  svira raskošno i srdačno kao ni na jednom drugom mestu.

Nedaleko od centra nalazi se park osnovne škole, koji je svojevremeno proglašen botaničkom baštom. Uverićete se da je to jedan od najlepših i najživopisnijih školskih parkova u ovom delu Srbije. Pod njegovim okriljen nalazi se jedintven Muzej krajputaša i nadgrobnih spomenika – Lapidarijum.

Na samo 10 km udaljenosti od Guče, u najbrojnijem dragačevskom selu – Goračići, smešten je Muzej Goračićke bune. Njegova priča vratiće vas u daleku 1893. godinu, kada se u ovom selu zbila pobuna seljaka delom opisana u popularnoj TV seriji „ Koreni“.

Ima Dragačevo i svoje prirodne blagodeti. Ljubiteljima aktivnog odmora i rekreacije predlažemo planinarski izazov do vrha Ovčara, odakle pogled doseže na zaduvljujuće meandre Zapadne Morave ili ipak možda planinski biciklizam obeleženim stazama šumovite planine Jelice.

Pravoslavni hramovi na ovom području svedoci su posvećenosti Dragačevaca veri i duhovnim vrednostima. Među najlepšim svetinjama nalaze se manastiti Sretenje, Svete Trojice i Preobraženje. Svojom arhitekturom i okruženjem u kome se nalaze nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Seoska domaćinstva u okolini Guče raspolažu izuzetnom infrastrukturom za odmor na selu. Najčešće su to prostrana imanja sa objektima za smeštaj i drugim sadržajima. Predah od civilizacije i svakodnevnog života, uvek dobro dođe.

Jedan od glavnih aduta našeg kraja je bogata trpeza. Na njoj obavezno prisutan dragačevski svadbarski kupus, hajdučki ćevap kao naš specijalitet, domaći sirevi i proizvodi od mesa. Da ne zaboravimo, ne odlazite iz Dragačeva bez bar jedne dobre rakije ( šljive), a možda se izbroji i neka više.

Places in Guča

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More