Ovčarsko-kablarska klisura

Planine Ovčar i Kablar i meandri Zapadne Morave prepoznatljivi su simboli jedne od najlepših klisura u Srbiji, Ovčarsko-kablarske klisure, koja svojom raznovrsnom i bogatom vegetacijom predstavlja pravi "muzej u prirodi".

Predeo izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura“, zbog svojih prirodnih vrednosti i kulturnog nasleđa, predstavlja atraktivnu turističku destinaciju, koja privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine.

Ljubitelji prirode mogu uživati u pogledu na prirodne atrakcije klisure ploveći katamaranima, u šetnji ili odmarajući se uz gastronomske specijalitete restorana i splavova. Za ljubitelje aktivnog odmora u prirodi postoje obeležene planinarske i biciklističke staze.

Mala Srpska Sveta Gora“ – istorija, kultura, duhovnost, tradicija…

Viševekovni pravoslavni manastiri, koji se nalaze u Ovčarsko-kablarskoj klisuri predstavljaju vredno kulturno-istorijsko i duhovno nasleđe. U “Maloj Srpskoj Svetoj Gori” nalaze se manastiri Sretenje, Svete Trojice, Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Jovanje, Nikolje, Blagoveštenje i Uspenje, kao i crkva Svetog Ilije, crkvica Svetog Save i pećina Kađenica.