Čačak

Čačak – grad koji ćete zavoleti i u koji ćete uvek rado dolaziti.

Na obalama Zapadne Morave, ušuškan između planina Jelica, Ovčar, Kablar i Vujan nalazi se grad bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i prirodnih lepota, grad sporta i brojnih gastronomskih specijaliteta.

Kultura i burna istorija grada Čačka sačuvani su u tragovima civilizacija koje su nastanjivale ovo područje. Mnoge stare građevine sačuvale su svoj originalan izgled i svojom arhitekturom krase i upotpunjuju izgled grada. Vredno kulturno-istorijsko nasleđe i prirodne lepote čine Čačak prepoznatljivom turističkom destinacijom u Srbiji.

U centru grada nalaze se Rimske terme, sagrađene u III-IV veku. Hram Vaznesenja Hristovog, prepoznatljiv simbol grada, sagrađen je između 1180. i 1190. godine kao zadužbina župana Stracimira. Konak Jovana Obrenovića sagrađen je 1835. godine, a na fasadi se nalazi grb dinastije Obrenović.

Brojne bitke i ratovi vođeni su na području Čačka, ostavljajući neizbrisiv trag i sećanja na heroje ovog kraja. Na brdu Ljubiću nalazi se Memorijalni kompleks posvećen značajnom boju iz Drugog srpskog ustanka.

U blizini Čačka nalazi se jedna od najlepših klisura u Srbiji, Ovčarsko-kablarska klisura, koja svojom raznovrsnom i bogatom vegetacijom predstavlja pravi “muzej u prirodi”. Vredno kulturno-istorijsko i duhovno nasleđe čine viševekovni pravoslavni manastiri – “Mala Srpska Sveta Gora”.

Termomineralne vode Atomske Banje Gornja Trepča, Ovčar Banje i Slatinske Banje, zbog svojih specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristike pogodne su za lečenje brojnih oboljenja.

U Čačku i okolini održavaju se mnogobrojne kulturne, obrazovne, sportske, gastronomske i muzičke manifestacije.

Grad Čačak raspolaže modernim i savremeno opremljenim smeštajnim objektima, različitih kategorija i kapaciteta, koji gostima pružaju kvalitetnu uslugu i prijatan boravak. Brojni restorani, sa raznovrsnim gastronomskim specijalitetima predstavljaju idealna mesta za ljubitelje kvalitetne hrane i pića.

Places in Čačak

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More